NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

11. 09. 2024. u 20:59

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

НЕБО НАТО-А ОТВОРЕНО ЗА РУСКЕ ДРОНОВЕ: Румунски Ф-16 нису смели да оборе шахид из бизарног разлога

Foto: Profimedia

Dva rumunska borbena pilota sustigla su ruski dron "šahid" – letelicu iranskog dizajna veličine motocikla i obično naoružanu bojevom glavom od 30-75 kg – nakon što je nešto posle 2 sata posle ponoći uletela u vazdušni prostor NATO-a iznad delte Dunava, u nedelju, prema saopštenju Ministarstva odbrane Rumunije koje je javno objavljeno u ponedeljak.

Ruski dron u rumusnkom vazdušnom prostoru

Rumunski zemaljski radari prvi put su uočili dolazeći ruski dron dok je bio iznad međunarodnih voda u Crnom moru. Imali su ga na ekranu najmanje pola sata, pre nego što se srušio na rumunsku farmu, navodi se u saopštenju.

Piloti F-16 su posmatrali napredak drona prateći ga svojim radarima, navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia

"Šahid" je verovatno lansiran sa ukrajinskog poluostrva Krim  i bio je usmeren na ukrajinsku rečnu luku Vilkovo preko Dunava od Periprave, ali je skrenuo sa kursa i odleteo u vazdušni prostor iznad rumunskih teritorijalnih voda i iznad jugoistočne Rumunije, saopšteno je iz ukrajinske protivvazdušne odbrane u ponedeljak.

U saopštenju rumunskog ministarstva odbrane navodi se da je dron sleteo u blizini delte Dunava i odleteo uglavnom na severozapad.

Rumunski mediji su izvestili da je ruski dron koji je sporo leteo bio u rumunskom vazdušnom prostoru više od 30 minuta pre nego što je udario u polje farme i eksplodirao. Ministarstvo odbrane je u ponedeljak saopštilo da su tragači pronašli „fragmente ruskog drona“ u „nenaseljenom regionu“ kod Periprave.

Niko nije povređen i nije pričinjena materijalna šteta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je u nedelju da je obavestilo Kremlj o „svom čvrstom protestu protiv ponovnog kršenja rumunskog vazdušnog prostora".

Bukurešt "zahteva" da se Kremlj drži međunarodnog prava, delimično se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Panika tokom ruskog napada

Neki rumunski mediji izvestili su o noćnom haosu i civilnoj panici u Peripravi dok su ruske bespilotne letelice kamikaze probijale kroz ukrajinsku mitraljesku vatru u susednom Vilkovu.

Platforma za javno informisanje Digi24.Ro objavila je da su stanovnicu Periprave uplašeni i uznemiren od eksplozija koje su se čule preko reke. Video se završava jednim, intenzivnim udarom u blizini.

Rumunska novinska platforma Ziar.com izvestila je da je drugi ruski dron probio nacionalni vazdušni prostor tokom vazdušnog napada na Vilkovu. U saopštenju Ministarstva odbrane od utorka se navodi da tragači traže dodatne ostatke dronova severno od sela Periprava.

Zašto F-16 nisu mogli da obore "šahid"?

Dva F-16 su bila u vazduhu od 2.25 do 4.08 i bezbedno su sletela nakon praćenja vazdušnih aktivnosti u regionu, a NATO je obavešten o incidentu, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva odbrane.

Rumunija nije uspela da odbrani nacionalni vazdušni prostor zbog zastarelih zakona koji zabranjuju pilotima borbenih aviona da pucaju na bespilotne letelice u gotovo svim okolnostima, navode rumunski mediji.

Dva pilota F-16 su imala na nišanu ruski dron sa svojim radarima i lako su mogli da ga obore, ali zakon koji datira iz ranih 2000-ih zabranjuje rumunskoj vojsci da napada avione koji upadaju u rumunsku vazdušni prostor, osim ako je letelica pozitivno identifikovana i ili se sprema, ili je u stvarnom procesu počinjenja otvorenog neprijateljskog ili opasnog čina, navodi se u članku.

Foto: Profimedia

Prema pravilima angažovanja (ROE) koje koriste rumunske vazduhoplovne snage, prema članku, rumunski piloti moraju da utvrde da li letelica predstavlja stvarnu pretnju pre nego što ga napadnu, čak i ako je u pitanju dron. Po tom ROE, rumunski borbeni piloti mogu samo da obore metu u vazduhu koju presretnu, nakon ispaljivanja hitaca upozorenja i pokušaja da komuniciraju sa letelicom.

Međutim, zastareli zakoni i ROE ne uzimaju u obzir trenutnu rasprostranjenu upotrebu smrtonosnih robotskih dronova – u kojima nema pilota – i stoga se sa njima ne može komunicirati putem radija, navodi se u članku.

- Problem je naravno u zakonodavstvu. Zakonodavstvo na snazi je toliko staro i dvosmisleno da to ne dozvoljava (pucanje na udarni dron koji krši rumunski vazdušni prostor), iako (rumunski borbeni) avioni naravno imaju tehničku mogućnost da to urade“, navodi se u članku. Poljska takođe ima (slične) probleme sa zakonima o obaranju (ruskih) bespilotnih letelica i projektila (narušavajući vazdušni prostor Poljske) - navodi se.

Promena zakona na dnevnom redu

Nikolaje Čuka, predsednik Senata Rumunije, u ponedeljak je predložio parlamentu da razmotri izmene zakona kako bi u budućnosti, ukoliko ruski dronovi i rakete usmerene na Ukrajinu ulete u rumunski vazdušni prostor, pilotima rumunskog vazduhoplovstva bilo dozvoljeno da učine više od posmatranja ili pratnje.

Rumunski mediji su u sredu izvestili da je Senatski komitet za odbranu zakazao podnevnu raspravu sa predstavnicima Ministarstva odbrane kako bi se razgovaralo o izmenama zakona kako bi vojska bila u stanju da uništi dronove koji ulaze u rumunski vazdušni prostor ili ciljaju ka rumunskoj teritoriji.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega