SASTANAK PEZEŠKIJANA I SUDANIJA U BAGDADU: Irak odbacuje upotrebu svoje teritorije za pretnje Iranu (FOTO)

Jovana Švedić

11. 09. 2024. u 23:05

IRANSKI predsednik Masud Pezeškijan posetio je Irak, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je preuzeo dužnost

САСТАНАК ПЕЗЕШКИЈАНА И СУДАНИЈА У БАГДАДУ: Ирак одбацује употребу своје територије за претње Ирану (ФОТО)

Tanjug

 Irak odbacuje bilo kakvu upotrebu svoje teritorije za pokretanje pretnji Iranu, rekao je u sredu irački premijer Mohamed Šija al Sudani.

Tanjug

- Odbacujemo korišćenje naše teritorije za bilo kakvu prekograničnu pretnju Islamskoj Republici Iran - rekao je Sudani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bagdadu sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom.

Tanjug

Regionalne tenzije eskalirale su od trenutka ubistva šefa Hamasa, Ismaila Hanija,  nakon što je prisustvovao Pezeškijanovoj ceremoniji polaganja zakletve prošlog jula.

Dok su Iran i Hamas optužili Izrael da je izvršio Hanijehovo ubistvo, Tel Aviv nije negirao niti potvrdio odgovornost.

Pezeškijan je u sredu ujutru stigao u četvorodnevnu posetu Iraku, što je njegova prva inostrana poseta otkako je preuzeo dužnost.

Tanjug

Dve strane potpisale su 14 bilateralnih sporazuma o saradnji tokom posete iranskog predsednika u sredu.

Tokom konferencije za novinare, Pezeškijan je istakao važnost sprovođenja sporazuma o bezbednosnoj saradnji između dve nacije "u borbi protiv terorizma“, posebno se fokusirajući na borbu protiv terorističke grupe Daeš/ISIS i napore za suzbijanje prekograničnog krijumčarenja.

Tanjug

- Ako budemo zajedno, možemo preduzeti značajne korake. Ovo putovanje je odlična prilika da podelimo svoje perspektive i preduzmemo sledeće korake u okviru potpisanih sporazuma i razumevanja - dodao je on.

(Jeni Šafak)

BONUS VIDEO:

PAKISTAN LANSIRAO PRVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil opremljen jedinstvenim navigacionim sistemom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU