RASTE PRITISAK NA BAJDENA: Administracija zahteva da ublaži ograničenja Ukrajini na upotrebu oružja

Tanjug

11. 09. 2024. u 23:50

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena suočila se danas sa sve većim pritiskom i republikanaca i njegovih kolega demokrata da ublaži ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi oružje koje su im SAD obezbedile u ratu protiv Rusije.

РАСТЕ ПРИТИСАК НА БАЈДЕНА: Администрација захтева да ублажи ограничења Украјини на употребу оружја

Christopher Furlong/Pool Photo via AP

Senator Ben Kardin, demokrata, predsedavajući Komiteta Senata za spoljne poslove, rekao je da je vreme da se dozvoli Ukrajini da bude u stanju da se brani od vazdušnih napada na efikasniji način, a da SAD treba da budu lider u tom pogledu, preneo je Rojters.

Uprkos molbama predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Bela kuća nije bila voljna da dozvoli da se oružje koje su isporučile SAD koristi za gađanje ciljeva duboko u Rusiji iz straha da bi to moglo eskalirati sukob, navela je agencija.

Republikanci su pozvali da se ograničenja ublaže otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali uticajne demokrate u Kongresu u poslednje vreme, takođe, pozivaju na promenu politike.

Poslanici su ponovo uputili pozive u trenutku kada su se američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami sastali sa najvišim zvaničnicima u Kijevu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao o oružju dugog dometa i da će obavestiti Bajdena o onome što je čuo, ali nije kazao da su ograničenja ukinuta.

U pismu Bajdenovom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, kongresmen Bil Kiting, najviši demokrata u podkomitetu Predstavničkog doma za Evropu, juče je pozvao administraciju da dozvoli upotrebu oružja američke proizvodnje protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji.

Grupa republikanaca u Kongresu, uključujući predsednike komiteta za oružane snage, spoljne poslove i obaveštajne službe, takođe je juče objavila pismo u kome je iznet poziv na ukidanje ograničenja.

Bajden je juče rekao da se radi na okončanju zabrane ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa.

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga