PREKO TRIDESET ZEMALJA BI U BRIKS: Putin saopštio da 34 države hoće u ovo udruženje

Novosti online

12. 09. 2024. u 11:22

DESETINE država žele da učestvuju u radu BRIKS-a, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku u Sankt Peterburgu sa visokim predstavnicima zemalja BRIKS-a i BRIKS plus zaduženim za pitanja bezbednosti.

ПРЕКО ТРИДЕСЕТ ЗЕМАЉА БИ У БРИКС: Путин саопштио да 34 државе хоће у ово удружење

Foto: Tanjug

- Danas je preko trideset zemalja, tačnije 34 države, već izrazilo želju da se na ovaj ili onaj način uključi u aktivnosti našeg udruženja - rekao je Putin.

On je napomenuo da Rusija u okviru BRIKS-a veliku pažnju posvećuje pitanjima bezbednosti i da su aktivnosti Moskve, kao predsedavajuće BRIKS-a 2024. godine, bile usmerene na brzu integraciju novih članica asocijacije.

Ruski predsednik je naveo da je BRIKS akumulirao značajno iskustvo u reagovanju na bezbednosne izazove.

- Gradimo na zaista solidnom iskustvu saradnje koje je akumulirao BRIKS u reagovanju na pretnje terorizma i ekstremizma, nezakonite trgovine oružjem i drogom, transnacionalnog kriminala i ilegalne migracije. Među konkretnim rezultatima zajedničkog rada država BRIKS-a izdvajam stvaranje posebnog elektronskog registra za razmenu podataka o kompjuterskim napadima i incidentima. Odluka o osnivanju Saveta za finansiranje terorizma i pranje novca u BRIKS-u je u završnoj fazi - konstatovao je Putin.

Prema njegovim rečima, planirano je da se na samitu BRIKS-a u Kazanju odobri paket sporazuma o saradnji u različitim oblastima.

On je napomenuo da je današnji sastanak u Sankt Peterburgu jedna od važnih etapa u pripremi samita BRIKS-a, koji će biti održan 22-24. oktobra u Kazanju.

Dvodnevni 14. sastanak predstavnika država BRIKS-a počeo je juče pod predsedavanjem sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua. Rusija ove godine predsedava BRIKS-u.

BONUS VIDEO: PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO VELIKU PREVARU ATP-a! Nisu ni sanjali da će ovo da se desi