IRAN POZVAO NA RAZGOVOR AMBASADORE BRITANIJE, FRANCUSKE, NEMAČKE I HOLANDIJE: Sastanak sazvan nakon optužbi za transfer raketa Rusiji

Tanjug

12. 09. 2024. u 16:28

IRANSKO ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor britanskog, francuskog, nemačkog i holandskog ambasadora, nakon optužbi da je Iran izvršio transfer balističkih raketa Rusiji, javlja iranska agencija Mizan.

ИРАН ПОЗВАО НА РАЗГОВОР АМБАСАДОРЕ БРИТАНИЈЕ, ФРАНЦУСКЕ, НЕМАЧКЕ И ХОЛАНДИЈЕ: Састанак сазван након оптужби за трансфер ракета Русији

Foto: Tanjug

Vlade Francuske, Nemačke i Britanije oštro su osudile iranski transfer balističkih raketa Rusiji i saopštile da će uvesti sankcije Iran eru zbog toga, saopštilo je u utorak nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Ovaj čin je eskalacija i od strane Irana i od strane Rusije i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti, navedeno je u zajedničkom saopštenju tri zemlje koje je objavilo nemačko Ministarstvo.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je, takođe u utorak, da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja. Pored toga, tokom posete Britaniji, Blinken je kazao da će SAD uvesti i nove sankcije, uključujući i sankcije avio-kompaniji Iran Er. Kremlj je nakon Blinkenove izjave saopštio da su te tvrdnje neosnovane.

Iran je naveo da su izjave o transferu raketa Rusiji "lažne i obmanjujuće" i osudio nove sankcije, koje uključuju i otkazivanje bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju od strane tri evropske države.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče na razgovor iranskog ambasadora u Londonu.

I Holandsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor iranskog ambasadora u Holandiji, koja je pozvala na uvođenje "novih, oštrih sankcija EU" Teheranu.

BONUS VIDEO:

PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI NAPREDUJU NA DVA KLJUČNA FRONTA: Pod kontrolu stavljeno još naselja u Kursku, Pokrovsk na samo 8 kilometara (MAPA)