PORESKE OLAKŠICE ZA NOVE RODITELJE, VAUČERI, POVEĆANJE MINIMALCA... Nove mere za povećanje nataliteta - Grčka u borbi protiv bele kuge

Novosti online

12. 09. 2024. u 17:45

GRČKA je danas predstavila nove mere za povećanje nataliteta, od vaučera i beneficija za brigu o deci do poreskih olakšica za nove roditelje.

ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА НОВЕ РОДИТЕЉЕ, ВАУЧЕРИ, ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА... Нове мере за повећање наталитета - Грчка у борби против беле куге

Foto: V.M.

Grčka ima jednu od najnižih stopa fertiliteta u Evropi, veoma lošu demografsku situaciju izazvanu decenijskom ekonomskom krizom, emigracijom i promenjenim stavovima među mladima, preneo je Rojters.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je to ocenio nacionalnom pretnjom i "tempiranom bombom" za penzije.

Grčka trenutno troši oko milijardu evra godišnje na mere za brigu o deci. I pored toga, zabeležila je najmanji broj rođenih u istoriji 2022. godine. Mere koje su danas iznela ministarstva porodice, unutrašnjih poslova, finansija i zdravlja uključuju poreske olakšice za nove roditelje, vaučere za dnevni boravak, povećanje minimalne zarade od 2025. godine, povećanje penzija i smanjenje socijalnih doprinosa.

Pad nataliteta je problem za vlade širom Evrope, gde su zemlje, uključujući Francusku, Italiju, Norvešku i Španiju, potrošile milijarde evra na mere za brigu o deci, ali bez velikih efekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KARATA NEMA, SVE RASPRODATO: Novak Đoković izazvao zemljotres u Šangaju