RUSI NAPREDUJU NA DVA KLJUČNA FRONTA: Pod kontrolu stavljeno još naselja u Kursku, Pokrovsk na samo 8 kilometara (MAPA)

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

12. 09. 2024. u 17:58

RUSIJA je u četvrtak saopštila da je njena vojska ponovo zauzela deset naselja u pograničnom regionu Kursk, gde je Ukrajina pokrenula veliki prekogranični upad prošlog meseca. Rusko napredovanje u Kursku dolazi u trenutku kada njene trupe brzo napreduju u istočnom regionu Donjecka.

РУСИ НАПРЕДУЈУ НА ДВА КЉУЧНА ФРОНТА: Под контролу стављено још насеља у Курску, Покровск на само 8 километара (МАПА)

Foto: Liveumap Porfimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će se ukrajinski vojni upad u Rusiju i dalje planirati, nakon što su ruske trupe ponovo zauzele deo sela u regionu Kursk, zadavši značajan udarac Kijevu.

Zelenski je priznao da je Kremlj započeo kontraofanzivu, nakon iznenadnog prekograničnog napada Ukrajine prošlog meseca na Rusiju. Rekao je da su njegove oružane snage očekivale najnoviji napad Moskve.

- Rusi su pokrenuli kontraofanzivne akcije, što je u skladu sa našim ukrajinskim planom - rekao je Zelenski 12. septembra na konferenciji za novinare u Kijevu.

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Mehanizovani napad počeo je u utorak, navode ruski vojni blogeri. Ruske snage su brzo napredovale iz sela Korenevo i brzo napredovale na jug u Snagost.

Oni su povratili najmanje 10 naselja, dok su još dva – Krasnooktjabrsko i Komarovka – navodno zauzeta u četvrtak. Jedan od ciljeva bio je da se „prepolovi“ ukrajinski istureni deo od 1.000 kvadratnih kilometara unutar Rusije, odsecajući njen zapadni bok, naveli su posmatrači.

Foto: ISV

Sledeći korak bi bio „organizovaniji i bolje opremljeni napor da se ukrajinske snage potpuno potisnu“ iz Rusije, saopštio je američki Institut za proučavanje rata.

Priznaju da je situacija bila tečna, a veličina i obim kontraofanzive nisu jasni.

General-major Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat koje se bore u Kursku, rekao je da su ruske trupe pokrenule ofanzivu i povratile kontrolu nad desetak naselja, prenosi TASS.

- Situacija je dobra za nas - rekao je Alaudinov, prenosi TASS.

- Ovde nastavljamo da obuzdavamo i eliminišemo neprijatelja u našem pravcu. Neprijateljske snage su pretrpele veoma teške gubitke i shvataju da bi bilo teško zadržati ovu teritoriju - rekao je Alaudinov.

Pokrovsk na 8 kilometara

Rusko napredovanje u Kursku dolazi u trenutku kada njene trupe brzo napreduju u istočnom regionu Donjecka. Oni su navodno zauzeli još jedno selo na periferiji Pokrovska – ključnog ukrajinskog logističkog centra – i bili su samo 8 kilometara od grada.

Foto: ISV

Ruska raketa srušila je drumski most koji povezuje Pokrovsk sa susednim gradom Mirnogradom, a snabdevanje vodom je prekinuto. Zvaničnici su opisali situaciju kao veoma tešku u toj oblasti, gde su hiljade civila i dalje ostali tu, uprkos bombardovanju.

Regionalni guverner Donjecka Vadim Filaškin rekao je da se uslovi u Pokrovsku i oko njega neće poboljšati.

- Ponovo vas pozivam da se evakuišete! - objavio je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Foto: liveumap

U Moskvi je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je odluka SAD i Velike Britanije o gađanju ruske teritorije „davno doneta“. On je rekao da ruske snage uspešno potiskuju ukrajinsku vojsku iz oblasti Kurska.

Nastavljaju se vazdušni napadi na Ukrajinu

Rusija je u četvrtak rano izvela još jedan veliki napad bespilotnim letelicama i raketama, uz vazdušne napade na većem delu Ukrajine. U gradu Konotopu, železničkom čvorištu u oblasti Sumi koje je Kijev koristio kao polazište za upad u Kursk, prijavljena je velika šteta.

Lokalni zvaničnici su rekli da je najmanje 14 ljudi povređeno. Spasioci su radili na obnavljanju struje u gradu, u kojem je predratno živelo oko 83.000 stanovnika.

Regionalni zvaničnici rekli su da je tokom napada došlo do 10 eksplozija, a gradonačelnik Artem Semenjihin je rekao da je elektroenergetski sistem u kritičnom stanju.

- U ovom trenutku, energetičari čine sve što mogu da obezbede struju za bolnicu i vodovod - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao