KINA GRADI NAJVIŠU SVETSKU METEOROLOŠKU STANICU: Uspešno lansiran meteorološki balon sa navigacijom

Tanjug

12. 09. 2024. u 18:35

METEOROLOŠKI balon sa navigacijom lansiran je u nacionalnu meteorološku osmatračku stanicu u okrugu Baingoin u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Sizang, saopštila je kineska meteorološka uprava.

КИНА ГРАДИ НАЈВИШУ СВЕТСКУ МЕТЕОРОЛОШКУ СТАНИЦУ: Успешно лансиран метеоролошки балон са навигацијом

Foto Shutterstock

Ovo označava uspostavljanje najviše svetske meteorološke stanice za posmatranje balona na velikoj nadmorskoj visini, navela je meteorološka uprva, preneo je Kineski međunarodni radio.

Nakon 65 minuta uspona kroz oblake, meteorološka oprema na meteorološkom balonu emitovala je meteorološke podatke, uključujući temperaturu, vlažnost, vazdušni pritisak, smer vetra i brzinu vetra, sa visina između 4.706 metara i 31.680 metara.

Kada bude operativna, meteorološka stanica će se pohvaliti mogućnostima zajedničkog meteorološkog osmatranja na zemlji i na velikim visinama.

Ovo će povećati gustinu i preciznost mreža za posmatranje na velikim visinama u Sizangu i poboljšati praćenje vremenskih uslova kao što su grmljavine, jaki vetrovi i obilne padavine na visoravni Ćinghai-Sizang.

Takođe će podržati studije o efektima povećanja padavina, uz poboljšanje tačnosti prognoze i jačanje prevencije meteoroloških katastrofa i napora za pomoć.

BONUS VIDEO:
NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO VELIKU PREVARU ATP-a! Nisu ni sanjali da će ovo da se desi