HITAN SASTANAK ITALIJE SA RUSKIM AMBASADOROM: Tajani traži objašnjenje

Jovana Švedić

12. 09. 2024. u 21:11

ITALIJANSKI ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je ruskog ambasadora u Italiji da iznese prigovore vlade nakon što su ruske vlasti stavile italijansku novinarku Stefaniju Batistini na svoju poternicu.

ХИТАН САСТАНАК ИТАЛИЈЕ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Тајани тражи објашњење

Foto: Tanjug

Batistini, reporterka državne TV stanice RAI, optužena je od strane Rusije da je u avgustu ilegalno prešla rusku granicu sa Ukrajinom, prenosi AA.

U tom trenutku, Batistini i grupa od tri druga novinara ušli su na teritoriju Rusije u pratnji Ukrajinske vojske, kako bi napravili reportažu o razarenom ruskom gradu Sudža u Kurskoj Oblasti tokom Ukrajinskog napada u ovom regionu.

To je bila prva inostrana reportaža sa lica mesta.

- Pozvao sam ambasadora Ruske Federacije u Italiji u Ministarstvo kako bi smo preneli naše iznenađenje zbog neobične odluke Moskve da Batistinija uvrsti na listu traženih lica, koju je objavilo rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova- navodi se u Tajanijevom saopštenju na društvenoj mreži Iks.

Ruska služba bezbednosti FSB otvorila je krivični postupak protiv Batistinije i još jedne novinarke RAI, Simone Traini, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

Italijansko udruženje novinara je brzo osudilo postupak.

- Novinarstvo nije zločin. Potez Moskve da stavi Stefaniju Vatistini i Simon Traini na poternicu je neprihvatljivo. Reportaža se ne radi bez prethodno dobijenih ovlašćenja - navodi se u saopštenju udruženja.

Diplomatski incident doprinosi tekućim tenzijama između Italije i Rusije od početka rata u Ukrajini.

Rim je izrazio punu podršku Ukrajini i obavezao se da će pomoći u obnovi oštećene infrastrukture i istorijskih mesta u zemlji.

Pre rata, Italija i Rusija su imale jake ekonomske veze, potkrepljene ličnim prijateljstvom između bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dok mnoge italijanske kompanije nastavljaju da posluju u Rusiji, njihove aktivnosti su ozbiljno ograničene evropskim sankcijama, koje Italija u potpunosti podržava.

(AA)

BONUS VIDEO:
POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?