CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

12. 09. 2024. u 21:39

KANDIDAT republikanaca za potpredsednika Džej Di Vens rekao je u intervjuu Šonu Rajanu 12. septembra da bi mirovni plan Donalda Trampa za okončanje rata u Ukrajini, mogao da uključuje, pored ostalih aranžmana, uspostavljanje specijalne demilitarizovane zone između Ukrajine i Rusije, prenosi Kijev post.

ЦУРЕ ДЕТАЉИ ТРАМПОВОГ МИРОВНОГ ПЛАНА: Украјина задржава суверенитет, формира се демилитаризована зона?

AP Photo/Yuki Iwamura/Shutterstock

Poznat po svojim dugogodišnjim javnim simpatijama prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kritikama američke pomoći Ukrajini, Tramp je tokom svoje predsedničke kampanje tvrdio da će okončati rat u roku od 24 sata ako bude izabran, iako je odbio da pruži detalje svog plana, navodi Kijev post.

Medijski izveštaji ukazuju da je Tramp privatno sugerisao da će prekinuti ruski rat pritiskom na Ukrajinu da ustupi okupirani Krim i Donbas Moskvi. Takođe je javno rekao u maju 2023. da neće garantovati nastavak pomoći u odbrani Ukrajini ako pobedi na predsedničkim izborima.

Prema Vensu, Tramp bi mogao da dovede Ruse, Ukrajince i Evropljane za pregovarački sto da „shvate kako bi mirno rešenje trebalo da izgleda“.

Vens je rekao da bi plan za okončanje rata mogao da uključi uspostavljanje takozvane „demilitarizovane zone“ između Ukrajine i Rusije, koja bi verovatno ličila na sadašnju liniju razgraničenja između zemalja.

Tanjug

- Ukrajina bi zadržala svoj suverenitet, ali bi u isto vreme morala da da garancije Rusiji da neće pristupiti NATO-u ili bilo kojim drugim savezima - dodao je Vens.

Vens je tokom intervjua tvrdio i da „Rusija nije trebalo da napadne Ukrajinu, ali da Ukrajina takođe ima „mnogo problema sa korupcijom“.

- To ima mnogo veze sa novcem, budimo iskreni - tvrdi Vens i dodaje da mnogi ratovi počinju zbog "borbe za resurse".

Vens je Ukrajinu opisao kao zemlju „veoma bogatu resursima“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KARATA NEMA, SVE RASPRODATO: Novak Đoković izazvao zemljotres u Šangaju