uživoRAT U UKRAJINI: "Bukvalno se igramo vatrom" - Oglasio se američki oficir o namerama Zapada

Марија Стевановић
Marija Stevanović

13. 09. 2024. u 07:20 >> 09:37

RAT u Ukrajini – 933. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Буквално се играмо ватром - Огласио се амерички официр о намерама Запада

Foto: Tanjug/AP

"Centar" pronašao neoštećeno borbeno vozilo pešadije "bredli"

Pripadnici ruske grupe "Centar" izvukli su sa avdejevskog pravca u Donbasu praktično neoštećeno borbeno vozilo pešadije "bredli" američke proizvodnje, rekli su za Sputnjik predstavnici vojske.

Oboreni dronovi

Osam dronova oboreno je iznad Brajnske oblasti, četiri iznad Belgorodske, tri iznad Kurske i po dva iznad Orlovske i Smolenske oblasti, a jedan iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 24 drona Šahed, jedan još uvek u vazdušnom prostoru

Rusija je lansirala skoro 30 dronova kamikaza na Ukrajinu u noći između 12. i 13. septembra, a snage protivvazdušne odbrane uništile su 24 od njih.

Rusi su napali sa 26 udarnih bespilotnih letelica Šahed (područja lansiranja: ruski Primorsko-Ahtarsk i Rt Čauda na privremeno okupiranom Krimu), saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Avioni, protivvazdušne raketne snage, pokretne vatrene grupe i jedinice za elektronsko ratovanje odbrambenih snaga Ukrajine oborile su 24 ruska udarna bespilotna letelica iznad Nikolajevske, Odeske, Hersonske, Hmeljnicke i Ivano-Frankovske oblasti.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su od 09:00 borbeni napori i dalje bili u toku jer je jedna ruska bespilotna letelica ostala u vazdušnom prostoru.

Velika Britanija i SAD neće dati dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje

Velika Britanija i SAD neće danas, tokom susreta predsednika Amerije i britanskog premijera, dati dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje velikog dometa za napade na ciljeve na teritoriji Rusije, javlja Aj-Ti-Vi.
Britanski premijer Kir Starmer će danas u Vašingtonu razgvarati sa Džozefom Bajednom a mediji su prethodnih dana pisali da se očekuje da će lideri doneti odluku o primeni tog naoružanja u napadima na Rusiju.

Predsednik Dume: NATO je postao učesnik sukoba u Ukrajini

NATO je postao učesnik sukoba u Ukrajini, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin, prenosi Sputnjik. 

"Pod paravanom ukrajinske vojske zapravo ratuje NATO. Ranije su to bili savetnici i instruktori, a sada plaćenici i čitave jedinice kore koriste oružje NATO. Oni određuju na koje gradove u našoj zemlji će se izvoditi napadi, usaglašavaju aktivnosti i izdaju naređenja", napisao je Volodin na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, SAD, Nemačka, Velika Britanija i Francuska, razmatrajući dozvolu da Kijev gađa rusku teritoriju oružjem velikog dometa, pokušavaju da zapravo sami sebi daju dozvolu za agresiju.

"To nije ništa drugo nego pokušaj da se zakamuflira i prikrije sopstveno direktno učešće u sukobu", zaključio je predsednik Dume.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da države NATO pripremaju planove za slanje svojih snaga u Ukrajinu s ciljem da primoraju Rusiju na pregovore u skladu sa zahtevima Kijeva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u četvrtak da će upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiti direktno učešće zemalja NATO u konfliktu u Ukrajini.
„Ako ova odluka bude doneta, to će značiti direktno učešće zemalja NATO-a, SAD i evropskih zemalja u rat u Ukrajini. To je njihovo direktno učešće. I to, naravno, bitno menja samu suštinu, samu prirodu sukoba. To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu sa Rusijom. A ako je to tako, onda ćemo doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje će nam biti stvorene”, istakao je Putin.

Oglasio se američki oficir o namerama Zapada 

Zapadne zemlje veoma rizikuju time što nameravaju da Ukrajini dozvole udare u dubinu ruske teritorije, ocenio je američki oficir u ostavci Danijel Dejvis.

"Bukvalno se igramo vatrom čineći takve korake", rekao je on za Jutjub kanal "Dip dajv".

Osam dronova oboreno iznad Brajnske oblasti

Osam dronova oboreno je iznad Brajnske oblasti, četiri iznad Belgorodske, tri iznad Kurske i po dva iznad Orlovske i Smolenske oblasti, a jedan iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Eksplozije iz pravca skladišta ukrajinske vojske u Odesi

Koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev izjavio je za Sputnjik da su na periferiji Odese iz pravca železničke stanice gde se nalaze skladišta ukrajinske vojske odjeknule eksplozije.

U ruskom napadu na selo kod Harkova ima poginulih

U ruskom granatiranju u jednom selu u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine poginule su tri osobe, a povređeno je devet, saopštili su regionalni tužioci, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je jedna osoba preminula od zadobijenih povreda u bolnici nakon napada na selo Borova, jugoistočno od Harkova. Harkov je drugi po veličini grad u Ukrajini i česta meta ruskih udara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da su hitne službe radile na mestu prvobitnog napada kada su ga moskovske trupe ponovo granatirale. Među povređenima su i tri spasioca.

Tužioci su takođe izvestili da je pet osoba povređeno u ruskom vazdušnom napadu na grad u okrugu Kijevski u Harkovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIMULACIJE, DODATNI SLOBODNI DANI, STIPENDIJE, PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE… Evo koje sve benefite zaposlenima nudi Mercator-S