DRAMA IZNAD BALTIKA: Nemci presreli ruske borbene avione

Novosti online

13. 09. 2024. u 23:26

BEUNDSVER je u petak presreo dva ruska aviona iznad Baltičkog mora, saopštila je večeras nemačko ratno vazduhoplovno.

ДРАМА ИЗНАД БАЛТИКА: Немци пресрели руске борбене авионе

Foto: Profimedia

Prema izveštaju koji prenosi Bild, nemački borbeni avioni iz baze Lage (Meklenburg-Zapadna Pomeranija) kao i borbeni avioni iz litvanskog grada Lielvarde podigli su se zbog prisustva ruskog aviona koji je leteo bez plana leta i transpondera. Teoretski, ovo predstavlja potencijalnu pretnju za teritoriju NATO-a.

Avioi Eurofighter su na nebu identifikovali ruski lovac podmornica tipa TU-142 poznat i kao "medved" i prateći borbeni avion SU-30 Flanker-H. Ruski avioni su zatim praćeni iznad Baltičkog mora, navedeno je u saopštenju.

Prošle godine 300 presretanja

Ova operacija ponovo pokazuje koliko su tenzije visoke u graničnom području NATO-a. Međutim, činjenica je da su presretačke misije sada postale vojna svakodnevica za zapadni odbrambeni savez. Prema podacima NATO, prošle godine je presretnuto ukupno 300 ruskih vojnih aviona – većina u blizini Baltika, dodaje Bild.

Ruska ratna mornarica trenutno sprovodi vežbu pod nazivom "Okean 2024". Prema Kremlju, do 16. septembra u vežbama učestvuje više od 400 ratnih brodova, uključujući podmornice, kao i više od 90.000 vojnika.

Vežbe se izvode u tišini i odvijaju se iznad Arktičkog okeana, Baltičkog mora, Kaspijskog jezera, kao i u Sredozemnom moru, gde Rusija ima bazu u sirijskom gradu Tartusu.

Da li presretanje ruskih aviona ima veze s ovom vežbom, još uvek nije jasno.

Ruski predsednik Vladimir Putin (71) rekao je putem video poziva sa vojnim zvaničnicima da je ovo najveća mornarička vežba u poslednje tri decenije. Rekao je da će ruska flota biti ojačana, uključujući i nuklearno naoružanje.

I na drugom kraju sveta, ruski vojni avioni izazvali su uzbunu u četvrtak: dva izviđača podmornica presrela je japansko vazduhoplovstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ŽELIM DA POVERUJEM DA SE TO DESILO: Avramović u šoku zbog Svetislava Pešića, nada se filmskom raspletu