uživoRAT U UKRAJINI: Ukrajinske trupe granatirale Gorlovku NATO granatama; Stoltenberg kritikovao Alijansu

Novosti online

14. 09. 2024. u 07:40 >> 10:49

RAT u Ukrajini, dan 934.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинске трупе гранатирале Горловку НАТО гранатама; Столтенберг критиковао Алијансу

Foto: Profimedia

Stoltenberg: NATO je mogao da učini više kako bi sprečio rat u Ukrajini

NATO je mogao da učini više kako bi naoružao Ukrajinu u pokušaju da spreči "invaziju Rusije" 2022. godine, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

"Sada za rat obezbeđujemo vojno osoblje, a ranije smo mogli da obezbedimo vojno osoblje kako bismo taj rat predupredili", rekao je Stoltenberg u danas objavljenom intervjuu za nemački Frankfurter algemajne cajtung.

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je ukazao na odbijanje NATO-a da obezbedi oružje koje je Kijev tražio pre "invazije Rusije punih razmera" zbog strahova, kako je naveo, da bi tenzije sa Rusijom mogle da eskaliraju, prenosi Rojters.

Krenjin: Belorusija ne vidi pozitivne pravce za rešenje konflikta u Ukrajini

Ministar odbrane Belorusije Viktor Krenjin izjavio je danas da ta zemlja ne vidi pozitivne pravce za smirivanje situacije u Ukrajini.

"Nažalost, ne vidimo nikakve pozitivne pravce da se ova situacija smiri, niko ne pokazuje inicijativu", rekao je Krenjin u intervjuu za kinesku centralnu televiziju, prenosi Ria novosti.

Prema njegovim rečima, danas svi razumeju razloge za taj sukob, pokušali su da se "sakriju iza paravana".

Ukrajinske trupe granatirale Gorlovku NATO granatama

Ukrajinske trupe granatirale su jutros Nikitovski okrug Gorlovka, ispalivši tri NATO granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na svom Telegram kanalu.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, grad je dom hemijskog kombinata "Stirol" i preduzeća za rudarstvo uglja, prenosi RIA Novosti. 

Širom Italije bilbordi: "Rusija nije naš neprijatelj"

Širom Italije postavljeni su bilbordi sa sloganom "Rusija nije naš neprijatelj" , kao i pozivi na mir i prekid isporuke oružja Kijevu, prenosi Si-En-En.

Tokom leta, na ulicama Republike primećene su stotine plakata sa sloganom "Rusija nije naš neprijatelj" i slikom rukovanja u bojama italijanske i ruske zastave.

Neki od njih, uključujući i one postavljene u Rimu ove nedelje, takođe nose reči: "Dosta novca za oružje za Ukrajinu i Izrael. Želimo mir. Odbacujemo rat".

Kako prenosi Si-En-En, postavljanje ovakvih bilborda u Rimu, Veroni, Modeni, Parmi i Pizi platila je politička alijansa Sovranita Popolare, poznata, između ostalog, po borbi protiv ograničenja uvedenih u zemlji tokom pandemije korona virusa.

Harkov pogođen KAB-om

Ruska vojska je bacila vođenu vazdušnu bombu na Harkov, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Harkov je pogodio KAB. Informacije o žrtvama i razaranju se razjašnjavaju se proveravaju", naveo je gradonačelnik.

Ruske trupe šest puta granatirale Sumsku oblast

Ruska vojska je je noćas i jutros šest puta granatirala tri pogranične zajednice u Sumskoj oblasti, objavila je OVA na Fejsbuku.

"Zabeleženo je 17 eksplozija. Zajednice Krasnopilsk, Bilopoljsk i Hotinsk našle su se pod vatrom", navodi se u poruci.

Maročko: Ruska vojska osigurala položaje kod Kupjansa

U Harkovskoj oblasti, nakon borbi sa snagama Ukrajine, ruski vojnici u Kupjanskoj oblasti, konsoliduju svoje pozicije, izjavio je za Tas, vojni ekspert Andrej Maročko .

Prema njegovim rečima, u blizini brojnih naselja u pravcu Kupjanska, ukrajinske snage je ruska vojska oterala do rezervoara Oskol.

Kako navodi, taj objekat je bio ukrajinske snage planirale da drže "kao zaštitu" od napredovanja ruskih boraca.

Ukrajinska mornarica: Rekordan broj ruskih nosača "kalibar" u Crnom moru

Ruska vojska je u poslednje vreme lansirala u Crno more rekordan broj lansirnih raketa – svih sedam je na površini. To su podmornice i površinske lansirne rakete.

Prema podacima ukrajinskih mornaričkih snaga, od jutros je, u Crnom moru zabeleženo 16 neprijateljskih brodova. Od toga, sedam su nosači krstarećih raketa "kalibar" sa ukupnim salvom do 48 raketa. To su skoro sve rakete-nosači ruske Crnomorske flote koje ona ima na lageru.

Istovremeno, situacija u Azovskom moru ostaje nepromenjena - nema neprijateljskih brodova.

U Sredozemnom moru se nalazi pet neprijateljskih brodova, od kojih su četiri nosača krstarećih raketa Kalibar sa ukupnom salvom do 24 rakete, navodi ukrajinska mornarica.

Zelenski: Osvajači lansirali više od 70 "šaheda", većina oborena

"Ruski osvajači su ove noći lansirali više od 70 dronova `šaheda` širom Ukrajine", preneo je predsednik Voladimir Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući snagama branilaca većina je oborena.

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Zelenski je zahvalio vojnicima armijske avijacije, pokretnih vatrogasnih grupa i PVO, koji su u Kijevskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Vinjičkoj, Odeskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Hersonskoj, Harkovskoj i Donjeckoj oblasti tokom cele noći štitili Ukrajince.

Starmer i Bajden odložili odluku o dozvoli da Ukrajina koristi rakete dugog dometa

Britanski premijer Kir Starmer i američki predsednik Džo Bajden odložili su odluku o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa, koje je dobila od zapadnih zemalja, za napade na ruskoj teritoriji - što je plan koji je izazvao ozbiljne pretnje Moskve da sledi ruski rat sa NATO.

Starmer je novinarima u Beloj kući rekao da je razgovarao sa Bajdenom ali da u pitanju nije bio sastanak "o tom konkretnom pitanju", objavio je Glas Amerike.

Dve osobe poginule u ruskom granatiranju u ukrajinskoj oblasti Sumi

Ruske snage tokom noći su 84 puta granatirale 15 pograničnih oblasti ukrajinske oblasti Sumi, u kojima su poginule dve osobe i ranjeno devet, saopštile su regionalne vlasti.

Ukrajinske vlasti na aplikaciji Telegram, saopštile su da su dve osobe poginule u blizini grada Jampil, prenosi Rojters. Sumska oblast dugo je bila meta ruskog granatiranja od početka rata. Nalazi se naspram ruskog južnog Kurskog regiona, u koji su ukrajinske snage upale početkom avgusta.

Tokom noći oboreno 19 ukrajinskih dronova

Iznad Kurske i Belgorodske oblasti tokom noći oboreno je 19 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Trudo: Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu u upotrebi oružja dugog dometa u Rusiji

Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa na teritoriji Rusije, izjavio je premijer te zemlje Džastin Trudo.

On je dodao da je to neophodno da bi "sprečila i zaustavila sposobnost Rusije da degradira ukrajinsku civilnu infrastrukturu", prenosi Rojters. Trudo je rekao novinarima da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava duboko da destabilizuje međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Stiže nova pomoć od SAD

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena tražila je od američkog Kongresa da produži ovlašćenja predsedniku za finansiranje oružja za Ukrajinu u iznosu od 5, 8 milijardi dolara, piše "Hil". Ukoliko Kongres to ne prihvati, Bela kuća će izdvojiti novi pojedinačni paket pomoći za Kijev do kraja septembra.

Predstavnik Pentagona Patrik Rajder je u petak rekao da je Pentagonu ostalo na raspolaganju 5,9 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u okviru programa otpisa oružja iz skladišta američke vojske po nalogu američkog predsednika (PDA). Sredstva će "propasti" ako Kongres ne produži ovlašćenja i za narednu fiskalnu godinu.

Stanje u Časov Jaru

Ruski vojnici u oslobođenim delovima Časovog Jara deminiraju teren od neeksplodiranih mina, protivtenkovskih i protivpešadijskih. Najveći deo te municije oni prebacuju van naselja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Burno u Odesi

Čitava serija eksplozija odjeknula je u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?