HRVATSKA LEVICA TRAŽI NOVOG LIDERA: "Ubij ženu" pred izbore u SDP-u

Socijaldemokratska partija spala na niske grane, ovakva kakva je nikad neće osvojiti vlast.

ХРВАТСКА ЛЕВИЦА ТРАЖИ НОВОГ ЛИДЕРА: Убиј жену пред изборе у СДП-у

Foto Arhiva Novosti

Dan pre stranačkih izbora u najvećoj hrvatskoj opozicijskoj stranci SDP-u, na zgradi gde radi jedna od kandidatkinja Sanja Major osvanuo je grafit „ubij ženu“. Ista poruka je ispisana i na još nekoliko zagrebačkih lokacija, a očito je to i poruka ambicioznoj kandidatkinji socijaldemokrata koja se zauzima za ženska prava koja predlaže i da se za izvikivanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ treba ići u zatvor.

Major je inače potpredsednica Foruma žena SDP-a i svojim jasnim izbornim programom izazvala je buru reakcija. Tako tvrdi da biti danas u stranci koja je izgubila identitet je isto kao i biti u lošoj vezi, a za predsednika države Zorana Milanovića kojeg SDP predlaže za drugi mandat tvrdi da je „otišao desno“. Major smatra da bi SDP trebao imati svog kandidata koji bi promovisao ideju socijaldemokratije koja se u Hrvatskoj potpuno izgubila. U kampanji za predsednicu SDP-a nije izbegavala nijednu temu, a posebno se zauzimala za prava žena i vrednovanje neplaćenog kućnog rada.

U subotu će SDP dobiti novo vođstvo, a glasaće se po principu „jedan član, jedan glas“. Favorit izbora je Siniša Hajdaš Dončić, koji zdušno podržava Zorana Milanovića i smatra se da je produžena ruka šefa države koji će i dalje „voditi kolo“ u stranci koja sada ima svega 10.000 članova. Dosadašnji predsednik Peđa Grbin, kojeg slabo znaju i u Hrvatskoj, dobrim delom je poterao članstvo i sve koji su bili kritični, tako da je SDP ponovo izgubio izbore što je dovelo do još većeg rasipanja članova stranke.

U kampanji pale su teške reči između petoro kandidata za predsednika SDP-a, a Mladen Kešer tvrdi da je stranka došla na rub propadanja i da je na najnižim granama. Mirando Mrsić, poznati lekar koji je među malobrojnima koji su se nakon izbacivanja vratili u SDP, kaže da je stranka pobubljena i da mnogi ne žele ništa promeniti, zadovoljni platom od 4500 evra u Saboru. Kritikovao je i dosadašnjeg neuspelog predsednika Grbina koji „gura“ Sinišu Hajdaš Dončića, kao nastavak neuspele kadrovske politike i poručio mu „e, nećeš razbojniče“. Pred izbore u SDP-u čuo se predlog da se raspiše interni referendum da se članovi stranke izjasne o podršci Milanoviću, te zahtev da se vrati Trg Maršala Tita koji je preimenovan u Zagrebu.

Od kandidature je u poslednji čas odustao bivši ministar iz SDP-ove vlade Ranko Ostojić, koji je vrlo kritično opisao stanje u državi, pogotovo održavanje ustaških derneka. Razočaran je pokušajia stranačkog vođstva da raznim manipulacijama spreče promene u SDP-u.

Bez obzira ko u subotu pobedi i nastavi voditi SDP male su šanse da će stranka vratiti stari sjaj i priliku da vodi državu. Mladi više nisu zainteresovani za stranku koja ne odlučuju o ničemu, a većina „ideologa“ u SDP-u ponavlja stare fraze koje su se bezbroj puta čule. Ni vladajućem HDž-u više SDP nije prava konkurencija, a održava se stranka na životu samo što u Hrvatskoj postoji veliki broj onih koji su nezadovoljni desnom vlasti. Sada je SDP samo Milanovićeva ekspozitura koja mu omogućuje da lakše vodi kampanju za predsedničke izbore, a Hrvatska čeka novu, istinsku levu političku opciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?