TRODNEVNI ŠTRAJK 5200 PILOTA: Kanadska vlada odbija da se meša

Jovana Švedić

14. 09. 2024. u 20:07

OKO 5.200 pilota u Kanadi najavilo je da će štrajkovati tri dana počevši od nedelje ukoliko im se ne poboljšaju uslovi rata, kao i primanja.

ТРОДНЕВНИ ШТРАЈК 5200 ПИЛОТА: Канадска влада одбија да се меша

Foto: Tanjug

Očekuje se da će organizovani štrajk značajno poremetiti predstojeće letove.

Kanejdijan Erlajns saopštio je da letovi mogu biti obustavljeni za vreme trodnevnog štrajka, a razmatra se i potpuno zatvaranje aerodroma. 

Kanadska vlada neće intervenisati jer je spor između Er Kanade i njihovih pilota, ali će vršiti pritisak na obe strane kako bi se štrajk sprečio, rekao je u petak kanadski premijer Džastin Trudo,a preneo je Rojters. 

Štrajk je zakazan za 18. septembar.

Er Kanada i partnerska "lou kost" kompanija Er Kanada Roug zajedno obavljaju oko 670 letova dnevno, tako da bi otkazivanje letova uticalo na 110 hiljada putnika dnevno, kao i prevoz tereta.

Avio-kompanije i poslovne grupe žele da liberalna vlada natera dve strane na obavezujuću arbitražu pre nego što štrajk počne, a tu ideju je Trudo odbacio.

- Neću stavljati tas na vagu ni sa jedne strane. Na Er Kanadi i sindikatu pilota je da reše problem i da smisle siguran način da ne oštete milione Kanađana - rekao je Trudo novinarima u Kvebeku.

(MEHR/Rojters)

BONUS VIDEO:

LUKSUZ NA RUSKI NAČIN 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?