TRAMP TVRDI DA JE DŽASTIN TRUDO SIN FIDELA KASTRA: Bivši predsednik SAD izneo šok detalje, kanadski političari oštro reagovali

Novosti online

14. 09. 2024. u 20:11

DVA bivša kanadska poslanika pozivaju bivšeg predsednika Donalda Trampa da se izvini zbog oživljavanja i širenja davno razobličene glasine koja je „podla, vulgarna i duboko uvredljiva“.

ТРАМП ТВРДИ ДА ЈЕ ЏАСТИН ТРУДО СИН ФИДЕЛА КАСТРА: Бивши председник САД изнео шок детаље, канадски политичари оштро реаговали

FOTO: Tanjug/AP

Njihova reakcija dolazi nakon što Tramp tvrdi da je kanadski premijer sin bivšeg kubanskog vođe Fidela Kastra u „Spasimo Ameriku“, novoj knjizi je fotografija bivšeg predsednika koja takođe sadrži komentare.

Lojd Eksvorti i Alan Rok nazivaju ovaj odeljak u knjizi „duboko uvredljivim“, tumačeći ga kao flagrantan pokušaj da se politički potkopa Džastin Trudo.

- Samo smo mislili da je krajnje vreme da Kanađani pokažu malo ljutnje zbog ovog pokušaja mešanja u naše poslove - rekao je Eksvorti, bivši najviši diplomata Kanade i stariji državnik Liberalne partije.

- Deo Trampovog ili autokratskog plana je da se potkopa poverenje ljudi, a jasno je da će se u takvoj knjizi pokupiti sve vrste pomagača.

Tramp piše u svojoj novoj knjizi o stolu za kafu da je Trudoova majka, Margaret, bila „na neki način povezana“ sa Kastrom i napominje da „mnogi ljudi kažu da je Džastin njegov sin“.

Bivši predsednik dodaje: - Kune se da nije, ali kako bi, dođavola, znao! Kastro je imao dobru kosu, 'otac' nije, Džastin ima dobru kosu i postao je komunista baš kao i Kastro - napisao je Tramp u knjizi.

Zabavni stil života Margaret Trudo je bio aktuelan tokom mandata Pjera Trudoa kao premijera. To je uključivalo i čuvenu žurku sa Rolling Stonsima, koja je pominjana u autobiografiji Kita Ričardsa.

Foto: AP Photo/Javier Galeano

 

Kanadska vlada je bila primorana da potpuno negira dugogodišnje teorije zavere. Stare glasine o Kastru su do sada temeljno razotkrivene.

Trampova razmišljanja motivisala su bivše kolege iz kabineta da zahtevaju da Tramp povuče knjigu iz opticaja dok se „uvredljivi pasus“ ne ukloni.

Svoje pismo su uputili Trampu u Mar-a-Lagu i poslali kopije američkom ambasadoru u Kanadi Dejvidu Koenu i izaslanici Kanade u SAD Kirsten Hilman.

Eksvorti, koji je služio u kabinetu Pjera Trudoa i prvi put upoznao Džastina Trudoa kada je budući premijer imao samo 4 ili 5 godina, rekao je da ne misli da će se Tramp izviniti, ali očekuje da će se ambasadori pozabaviti tim pitanjem.

- Postoji mnogo štete koja se može učiniti kako ova knjiga izlazi za objavljivanje i ta priča ostaje takva kakva jeste -  rekao je on.

Foto: Tanjug

 

Kanadski zvaničnici su pazili da izbegnu mešanje u predsedničku trku. Trudoov „Tim Kanade“ putovao je u 33 države i sastao se sa 42 guvernera znajući da ekonomska bezbednost zemlje zavisi od revizije trgovinskog pakta USMCA koji će početi nakon izbora u SAD.

Eksvorti, bivši ministar spoljnih poslova, priznaje da može da govori mnogo slobodnije od bilo koga u Trudoovom timu trenutno, iako je rekao da nije imao kontakt sa kancelarijom.

Kaže da govori zato što Tramp krši „nepisano pravilo“ diplomatije da se lideri uzdržavaju od javnog mešanja u poslove strane zemlje na „prikriven“ način.

(Politiko)

BONUS VIDEO: ROBERT DAVI: Beli Anđeo je spasio Trampa od atentata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE SVE ZANIMALO: Đoković otkrio do kada će igrati za reprezentaciju