ALERGIČNA NA MIR: Viktorija Nuland o Trampovom planu za Ukrajinu - Veliki poklon za Putina

Tanjug

14. 09. 2024. u 20:53

BIVŠA podsekretarka za politička pitanja Stejt departmenta Viktorija Nuland ocenila je da je mirovni plan republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa za okončanje rata u Ukrajini, veoma sličan onome što je ruski predsednik Vladimir Putin više puta predlagao kao uslove mira.

АЛЕРГИЧНА НА МИР: Викторија Нуланд о Трамповом плану за Украјину - Велики поклон за Путина

Foto: EPA

- Ovo je veliki poklon za Putina - rekla je ona za Njujork tajms, komentarišući Trampov plan, koji je najavio američki potpredsednički kandidat Džej Di Vens.

Nuland smatra da je, na osnovu tog plana, nejasno ko će obezbeđivati demilitarizovanu zonu, s obzirom da nema posebne želje za uvođenjem velikih međunarodnih mirovnih snaga.

Prema njenim rečima, u nedostatku ovih ili drugih pouzdanih bezbednosnih garancija, "Putin će jednostavno sačekati, odmoriti se, ponovo naoružati i doći po ostalo".

Bivši strateg odbrane Pentagona za vreme Trampove administracije Elbridž Kolbi je ocenio da je plan zasnovan "na realnoj proceni trenutnog stanja sukoba".

Rusija nastavlja da ostvaruje značajne dobitke u istočnoj Ukrajini i vrši kontranapad u regionu Kursk, rekao je Kolbi.

- Ratovi se obično završavaju oko linije kontakta između dve suprotstavljene vojske. I nema uverljivog razloga da se veruje da će Ukrajina pobediti - rekao je Kolbi.

On je takođe podržao ideju o odustajanju od članstva Ukrajine u NATO. Prema njegovim rečima, širenje Alijanse dalje na istok ne odgovara bezbednosnim interesima SAD.

Kako podseća Njujork tajms, Trampovim planom predviđeno je da se prekinu vojna dejstva na liniji kontakta i postigne dogovor da Ukrajina u budućnosti odustane od ideje o pristupanju NATO, kako bi došlo do okončanja sukoba.

Vens je naveo da bi Rusi zadržali teritoriju koju su zauzeli i demilitarizovana zona bi bila uspostavljena duž trenutnih borbenih linija. Tramp je takođe ocenio da će, ako Kamala Haris pobedi na izborima u SAD, doći do "rata sa Rusijom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAOVU PRONAŠLA MRTVU U STANU: Prvo oglašavanje voditeljke Ane Pendić Na telu je imala povrede