SNEG OKOVAO DEO EVROPE: Vlasti proglasile vanredno stanje, prizori su neverovatni (FOTO/VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 09. 2024. u 08:42

DELOVE Austrije okovao je sneg, a na visinama iznad 1.400 metara pao je sneg visine od preko metar, javio je austrijski list Hojte.

СНЕГ ОКОВАО ДЕО ЕВРОПЕ: Власти прогласиле ванредно стање, призори су невероватни (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks/BeingsObserver

U nizijama su kiša i poplave, a na visinama iznad 1.400 metara, kao što je Obertauern, pao je sneg visine metar.

Kako je počela da pada noć, tako je sneg padao i u nižim predelima, već na visinama od 500 metara, dok je na višim planinskim predelima na Alpima zatrpao automobile i zakrčio prolaze ispred privatnih kuća.

S obzirom na to da se i narednih dana prognozira nevreme, austrijska vlada je preporučila građanima da ne putuju u pojedinim predelima ukoliko nije neophodno, a moguće je da će na nekim mestima snežni pokrivač biti i do dva metra.

Proglašeno vanredno stanje zbog poplava

Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji na snazi je vanredno stanje, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se u večernjim satima.
U Valdfirtelu, oko 120 kilometara severozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u proseku dešavaju svakih 100 godina.

- Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija - upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Kako je navela, 42 opštine su sada proglašene za područja katastrofe, a evakuacije su u toku.

Oko 4.750 pripadnika vatrogasne brigade imalo je više od 640 intervencija. Prema trenutnim prognozama, vanredna situacija će biti na snazi do utorka uveče, preneo je austrijski javni servis ORF.

U pokrajini Donja Austrija, vatrogasna brigada je u petak tokom noći izašla na 160 intervencija, uglavnom zbog štete koju je izazvala oluja.

Najjača kiša se očekuje na području od Beča, Donje Austrije i Burgenlanda preko Gornje Austrije, većeg dela Salcburga i Gornje Štajerske do Tirolske nizije.

Austrijske železnice su u četvrtak upozorile na "odstupanja i kašnjenja u saobraćanju vozova" i pozvale putnike da do nedelje ne kreću na put bez preke potrebe.

Nekoliko puteva je blokirano zbog oborenog drveća ili pokvarenih vozila, a Grosglokner High Alpine Road, zatvoren je iz bezbednosnih razloga. U nekim oblastima lanci za sneg su bili obavezni.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUD ŠOKIRAO TENISKI SVET: Evo šta je rekao o Sinerovom doping skandalu!