MEDIJI PIŠU: Amerika u strahu, hitno povukla trupe na Aljasku i to zbog Rusije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 09. 2024. u 09:38

AMERIKA je hitno prebacila trupe i sisteme HIMARS na Aleutska ostrva na Aljasci zbog ruskih pomorskih vežbi "Okean-24" na kojima učestvuje i Kina, piše "Biznis insajder".

МЕДИЈИ ПИШУ: Америка у страху, хитно повукла трупе на Аљаску и то због Русије

Foto Facebook USS George H.W. Bush (CVN 77)

Kako navodi list, događaji koji su počeli ove nedelje trebalo bi da budu "signal protivnicima Vašingtona".

- Ovi manevri pokazuju sposobnost američke pacifičke vojske da prebaci svoje snage i sredstva bez posebnog obaveštenja čak i u najudaljenija područja - rekao je komandant 11. vazdušno-desantne divizije general-major Džozef Hilbert za "Biznis insajder".

Naime, ruska pomorska flota započela je planirane strateške vojne vežbe "Okean 2024" u Tihom i Severnom ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru.

- Jedan od ciljeva je proširivanje interakcije između ruske mornarice i mornarica partnerskih zemalja, a jedan od osnovnih zadataka je provera gotovosti ruske mornarice za integrisanu upotrebu visokopreciznog i naprednog naoružanja - navodi se u saopštenju.

Kako su precizirali u ministarstvu, u strateške vežbe biće uključeno više od 400 ratnih brodova i podmornica, oko 7.000 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, više od 120 aviona i helikoptera pomorske avijacije ruske flote i Vazdušno-kosmičkih snaga, kao i više od 90.000 vojnog osoblja.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)