ŠTA KAŽU BROJKE? Novi rezultati ankete Tramp ili Haris - Čiji su ekonomski planovi bolji?

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 09. 2024. u 14:13

VEĆI broj američkih birača podržava ekonomske planove i poreska rešenja republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u odnosu na fiskalne nacrte njegove demokratske rivalke Kamale Haris, pokazala je danas objavljena anketa Rojters/Ipsos.

ШТА КАЖУ БРОЈКЕ? Нови резултати анкете Трамп или Харис - Чији су економски планови бољи?

Foto: Tanjug/AP

Bivši republikanski predsednik i njegova demokratska protivnica obećali su da će nastaviti sa smanjenjem poreza ako pobede na izborima 5. novembra, a birači smatraju da su veće šanse da će Tramp smanjiti dug od 35 biliona dolara, iako nezavisni ekonomski prognostičari kažu da bi njegovi predlozi imali suprotan efekat, piše Rojters.

Anketa je pokazala da 37 odsto američkih birača smatra da je više verovatno da će se Tramp fokusirati na smanjenje javnog duga, u poređenju sa 30 odsto onih koji isto smatraju za Haris.

Oko 30 odsto birača je iskazalo mišljenje da se nijedan predsednički kandidat neće fokusirati na dug. Haris je, tokom debate u utorak, spomenula upozorenje banke Goldman Saks, koja procenjuje da bi Trampove tarifne i druge politike usporile ekonomiju, dodavši da mnogi nezavisni ekonomisti veruju da bi Trampova politika doprinela povećanju državnog duga.

Nekoliko istaknutih analitičara smatra da Trampovi poreski predlozi dodaju najmanje tri triliona dolara federalnom deficitu tokom jedne decenije, dok navode da predlozi potpredsednice dodaju manje od dva biliona dolara ili eventualno smanjuju dug.

Među anketiranim glasačima, 47 odsto je reklo da je veća verovatnoća da će Tramp dati prioritet negovanju dobre klime za poslovanje, u poređenju sa 37 odsto onih koji su izabrali Haris.

FOTO: Tanjug

Haris je, međutim, imala marginalnu prednost od jednog procentnog poena, 43 odsto prema 42 odsto, kada su birači upitani ko će nastojati da stvori "ekonomsku klimu koja je dobra za mene i moju porodicu".

Birači su takođe rekli da je veća verovatnoća da će Haris dati prioritet zdravstvenoj zaštiti i izgradnji mostova i puteva, prenosi Rojters.

Tramp je imao prednost u pogledu inflacije, koja je porasla za vreme administracije aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u 2021. i 2022. godini. Oko 43 odsto birača u anketi je reklo da je veća verovatnoća će Tramp ''sniziti cene za svakodnevne proizvode, kao što su namirnice i gas“, u poređenju sa 36 odsto onih koji su isto rekli za Haris.

Kampanja Donalda Trampa o povećanju carine na uvoznu robu, posebno iz Kine, ima podršku tesne većine američkih birača, pokazuje nova anketa Rojtersa/Ipsosa. Oko 56 odsto registrovanih birača reklo je da je veća verovatnoća da će podržati kandidata koji podržava novu carinu od 10 odsto, ili porez na sav uvoz, kao i carinu od 60 odsto na uvoz iz Kine.

FOTO: Tanjug

Istraživanje je pokazalo da je svaki treći demokrata rekao da je veća verovatnoća da će glasati za kandidata koji podržava veće carine i visoke namete na kinesku robu, u poređenju sa dve trećine onih koji su rekli da je manje verovatno da će to učiniti.

Nezavisni birači odražavali su šire biračko telo, navodi Rojters.

Karlin Bouman, ekspertkinja za ankete na konzervativnom American Enterprise Institute, tvrdi da Trampova prednost proizilazi iz percepcije o dobrom stanju ekonomije tokom njegove administracije 2017-2021, kao i da je njegov uspeh u ubeđivanju birača da američki ekonomski problemi proističu iz prikrivene ekonomske konkurencije drugih zemalja, posebno Kine.

Do pandemije kovida-19 2020. godine, američka privreda je po mnogim merama dobro poslovala tokom Trampove administracije, podstaknuta smanjenjem poreza za potrošače.

Nezaposlenost u SAD je bila najniža u poslednjih nekoliko decenija, iako je državni dug rastao i dostigao vrhunac tokom pandemije, piše britanska agencija. Anketa je pokazala da Haris ima sveukupnu prednost od 5 procentnih poena u odnosu na Trampa na nacionalnom nivou, iako će se predsednička trka u SAD uglavnom odlučivati u oko sedam ključnih država u kojima je trka tradicionalno tesna.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva