''MOĆI ĆEMO DA RAZGOVARAMO'': Britanski premijer zainteresovan za sporazum sa Albanijom o migrantima

Novosti online

15. 09. 2024. u 20:32

BRITANSKI premijer Kir Starmer signalizirao je danas da je zainteresovan za sporazum o migraciji između Italije i Albanije kao načina za rešavanja problema sa dolaskom migranata u malim brodovima.

МОЋИ ЋЕМО ДА РАЗГОВАРАМО: Британски премијер заинтересован за споразум са Албанијом о мигрантима

Foto Tanjug


Starmer je rekao da je politika prema kojoj će Tirana primati tražioce azila u ime Italije dok se njihovi zahtevi obrađuju još u ranoj fazi, ali je istakao da je otvoren za sprovođenje slične šeme za Britaniju, preneo je Standard.

- Moći ćemo da razgovaramo o neregularnoj migraciji, kao i o drugim stvarima -  kazao je Starmer obraćajući se novinarima uoči sutrašnjeg razgovora sa italijanskim premijerom.

Prema njegovim rečima, to će biti predmet razgovora sa Meloni, kao što je bila tema tokom razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Starmer je naveo da njegova italijanska koleginica ima neke snažne ideje i da se nada da će o njima razgovarati sa njom.

Upitan da odgovori da li bi razmotrio postizanje sporazuma sličnog onom koji je Italija sklopila sa Albanijom, Starmer je odgovorio da će videti.

- U ranoj je fazi, zanima me kako će funkcionisati, kao i sve ostale. Veoma je, veoma rana faza - istakao je on.

Prema petogodišnjem sporazumu sa Italijom, Albanija će držati do 3.000 izbeglica i migranata u bilo kom trenutku u dva centra za obradu dok se njihovi zahtevi za azil budu obrađivali u periodu od približno mesec dana.

Prema sporazumu, sa migrantima će se postupati pod italijanskom jurisdikcijom.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE VELIKU AKCIJU POLICIJE: Žandarmerija na terenu - Na meti krijumčari migranata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao