ITALIJANSKA VOJSKA ČUVA BOLNICE: Nove mere nakon napada na medicinsko osoblje

Jovana Švedić

15. 09. 2024. u 20:32

ITALIJANSKA vojska će od ponedeljka početi da čuva medicinsko osoblje u bolnici u južnom regionu Kalabrije, nakon niza nasilnih napada na lekare i medicinske sestre od strane agresivnih pacijenata i njihovih rođaka širom Italije.

ИТАЛИЈАНСКА ВОЈСКА ЧУВА БОЛНИЦЕ: Нове мере након напада на медицинско особље

Foto: Printskrin Youtube/ AP

Prefekt Paolo Đovani Griko odobrio je plan za jačanje nadzornih službi koje vojnici već koriste na osetljivim ciljevima u kalabrijskom gradu Vibo Valentija, uključujući bolnicu, dodaje se u izveštajima.

Nedavni napadi na zdravstvene radnike bili su posebno česti u južnoj Italiji, što je navelo nacionalni savez lekara da zatraži da se vojska angažuje kako bi se osigurala bezbednost medicinskog osoblja.

Prekretnica je bio napad na bolnicu Poliklinika u južnom gradu Fođi početkom septembra.

Grupa od oko 50 rođaka i prijatelja 23-godišnje žene — koja je umrla tokom hitne operacije — pretvorila je tugu i bes u nasilje, napavši bolničko osoblje.

Video snimci, koji su naveliko kružili društvenim mrežama, prikazuju doktore i medicinske sestre kako se barikadiraju u prostoriji kako bi izbegli napad, dok su neki od njih lakše povređeni.

Direktor bolnice zapretio je da će zatvoriti hitnu pomoć nakon što je osudio tri slična napada za manje od nedelju dana.

Sa preko 16.000 prijavljenih slučajeva fizičkih i verbalnih napada samo u 2023. godini, italijanski lekari i medicinske sestre pozvali su na drastične mere.

- Nikada nismo videli takve nivoe agresije u poslednjoj deceniji - rekao je Antonio De Palma, predsednik sindikata, naglašavajući hitnu potrebu za akcijom.

- Sada smo došli u situaciju kada razmatranje vojne zaštite u bolnicama više nije nategnuta ideja. Ne možemo više da čekamo-  dodao je on.

Italijanska federacija medicinsko-naučnih društava (FISM) takođe je predložila oštrije mere za prestupnike, kao što je suspenzija pristupa besplatnoj medicinskoj nezi na tri godine za svakoga ko napadne zdravstvene radnike ili ošteti bolničke ustanove.

Nedostatak osoblja i duge liste čekanja glavni su razlozi za frustraciju pacijenata zdravstvenim radnicima.

Prema najvećem italijanskom sindikatu lekara (ANAAO), skoro polovina radnih mesta u hitnoj medicini ostala je nepopunjena od 2022.

Razlog tome, kako navode lekari, je to što je italijansko zakonodavstvo zadržalo niske plate, i kao rezultat došlo je do preopterećenosti osoblja i osoblja koje je "pregorelo" u bolnicama.

Ovi problemi su dodatno pogoršani pandemijom KOVID-19, koja je naterala mnoge zdravstvene radnike da napuste Italiju u potrazi za boljim prilikama u inostranstvu.

Italija je 2023. godine ostala bez oko 30.000 lekara, a između 2010. i 2020. godine u zemlji je zatvoreno 111 bolnica i 113 hitnih soba, pokazali su podaci sa specijalizovanog foruma.

(VOA)

BONUS VIDEO:

POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)