RUSIJA SE BLIŽI ZAVRŠETKU IZRADE STELT BOMBARDERA PAK-DA: Trenutno ispred kineskog H-20

Jovana Švedić

15. 09. 2024. u 22:55

PREMA rečima Harisona Kasa, bivšeg pilota pripravnika američkog vazduhoplovstva i stručnjaka za nacionalnu bezbednost, američki obaveštajci su zaključili da je napredak Rusije u razvoju stelt bombardera PAK-DA napredniji od napora Kine sa Sian H-20.

РУСИЈА СЕ БЛИЖИ ЗАВРШЕТКУ ИЗРАДЕ СТЕЛТ БОМБАРДЕРА ПАК-ДА: Тренутно испред кинеског Х-20

Foto: Printscreen

- Obaveštajni podaci sugerišu da je Rusija bliža završetku PAK-DA nego Kina da završi H-20. Međutim, s obzirom da je program obavijen velom tajne, teško je reći sa sigurnošću - primetio je Kas. 

- Trenutno je prototip PAK-DA pri kraju, čime je Rusija postala druga nacija sa stelt bombarderom. Iako je Rusija izvanredna u vazduhoplovnom inženjeringu, ona i dalje zaostaje za SAD u mogućnostima stelt tehnologije - dodao je ekspert. 

PAK-DA je najsavremeniji stelt bombarder koji Rusija razvija u okviru programa Perspektive vazdušnih kompleksa skraćeno PAK.

Zvanično nazvan "Kompleks avijacije dugog dometa", PAK-DA bi trebalo da zameni zastarele strateške bombardere Tu-95 i Tu-160.

Očekuje se da će ovaj avion, koji je dizajnirao konstruktorski biro Tupoljev, obavljati različite misije, u rasponu od nuklearnog odvraćanja do operacija konvencionalnih udara, sve dok se fokusira na stelt i naprednu avioniku kako bi izbegao najnovije sisteme protivvazdušne odbrane.

Jedna izuzetna karakteristika PAK-DA bi trebalo da bude, kako prenosi portal Bulgarijan Militeri, njegov prikriveni dizajn.

Zahvaljujući svojoj konfiguraciji letećeg krila, poprečni presek radara je minimiziran, povećavajući i njegovu prikrivenost i aerodinamičku efikasnost.

Očekuje se da će napredni turboventilatorski motori pokretati ovaj avion, poboljšavajući njegove mogućnosti dalekog dometa i čineći ga manje vidljivim na radaru.

Kada je u pitanju nosivost, PAK-DA je dizajniran da bude veoma svestran i sposoban da nosi širok spektar municije, uključujući precizno navođene bombe i nuklearne bojeve glave što ga čini efikasnim i za strateške i za taktičke misije. 

Iako je kineski projekat H-20 ambiciozan, on je još uvek u relativno ranoj fazi u poređenju sa dobro uspostavljenim inicijativama Rusije.

Uprkos brzom napretku, sektor vojne avijacije Kine može naići na značajne prepreke, posebno u integraciji napredne avionike i sistema naoružanja.

Zanimljivo, procene američkih obaveštajnih službi sugerišu da je Rusija bliža proizvodnji prototipa PAK-DA nego Kina svom stelt bombarderu H-20, posebno kada se ima u vidu tekući sukob u Ukrajini i značajna finansijska sredstva koja on zahteva. 

Ovi razvojni izazovi, zajedno sa istorijskim fokusom Rusije i strateškim prioritetima, doprinose da Rusija napreduje u razvoju svog bombardera sledeće generacije.

(Bulgerijan Militeri.com)

BONUS VIDEO:

RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao