"VEĆ SMO OBJASNILI PARTNERIMA ZAŠTO SU UKRAJINI ZAISTA POTREBNI KAPACITETI DUGOG DOMETA" : Večernje obraćanje Zelenskog

Jovana Švedić

15. 09. 2024. u 23:19

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski, u svom večernjem obraćanju narodu Ukrajine izvestio je o trenutnoj situaciji na bojnom polju, detalje razgovora sa stranim zvaničnicima i preneo izveštaj glavnokomandujućeg Sirskog.

ВЕЋ СМО ОБЈАСНИЛИ  ПАРТНЕРИМА ЗАШТО СУ УКРАЈИНИ ЗАИСТА ПОТРЕБНИ КАПАЦИТЕТИ ДУГОГ ДОМЕТА : Вечерње обраћање Зеленског

Foto: Printskrin Youtube

Predsenik je u početku obraćanja dao uvid u trenutnu situaciju spasilačke operacije u Harkovu koja je još uvek u toku.

Naveo je da je ruska vazdušna bomba pogodila kuću izazivajući veću materijalnu štetu kao i da su ljudi ostali zarobljeni pod ruševinama. 

Prijavljeno je 35 povrećenih, uključujići i troje dece. 

Više o tome OVDE.

Jedini način da se suprotstavimo ovom teroru je sistemsko rešenje, a to rešenje su sposobnosti dugog dometa – koje nam omogućavaju da uništimo ruske vojne letelice u njihovim bazama. Ovo je očigledna, razumna odluka. Već smo objasnili svim našim partnerima zašto su Ukrajini zaista potrebni dovoljni dalekometni kapaciteti. I svaki takav ruski udar, svaki slučaj ruskog terora, poput današnjih napada na Harkov, na našu Sumsku i Donjecku oblast, dokazuje da su sposobnosti dugog dometa neophodne i da domet mora biti dovoljan. Očekujemo odgovarajuće odluke, posebno od Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke, Italije – svih čija odlučnost može pomoći u spasavanju života. -  navodi se u saopštenju. 

Obavestio je narod i o izveštaju zamenika šefa Predsedničke kancelarije za regionalnu politiku, Viktora Mikite, o Odeskoj oblasti koju su zahvatile poplave usled olujnog vremena. 

- Obilne kiše ovih dana, poplave u Odeskoj oblasti. Uključeni su Državna služba za vanredne situacije Ukrajine, regionalne i lokalne vlasti. Nažalost, zbog ovih ekstremnih padavina ima i kritičnih situacija u našim susednim zemljama. Po mojim uputstvima, ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha ponudio je pomoć SES Ukrajine pogođenim zemljama u našem delu Evrope. - rekao je Zelenski.

Takođe je podelio i izveštaj glavokomandujućeg Sirskog. 

- Svakodnevno se nepokolebljiva pažnja posvećuje liniji fronta i našoj operaciji u Kurskom regionu. Pravac Pokrovsk, Kurakhovo, Toretsk i Kupjansk – želim da se zahvalim svakoj jedinici koja istinski brani svoje pozicije. 46. ​​odvojena aeromobilna brigada, padobranci 79. brigade, 25. odvojena vazdušno-desantna brigada, 54. odvojena mehanizovana brigada i 35. odvojena brigada marinaca. Zahvalan sam svima vama, ratnici! U Kurskoj oblasti nastavljamo sa aktivnim delovanjem, a ključno je da se „menjački fond“ za nas, za našu državu, popuni. Zahvaljujem se svima koji se bore i rade za Ukrajinu, zarad svih nas, za dobro svih Ukrajinaca! - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO:

KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK! UEFA izbacuje Englesku i njene klubove iz međunarodnog fudbala?!