NETANJAHU UPOZORAVA HUTE NAKON NAPADA PROJEKTILOM NA CENTRALNI IZRAEL: IDF istražuje letke kojima se naređuje evakuacija Libana

Jovana Švedić

15. 09. 2024. u 23:35

PREMIJER Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael "platiti visoku cenu" Hutima iz Irana koji kontrolišu severni Jemen, nakon što su u nedelju prvi put raketom stigli do centralnog Izraela.

НЕТАЊАХУ УПОЗОРАВА ХУТЕ НАКОН НАПАДА ПРОЈЕКТИЛОМ НА ЦЕНТРАЛНИ ИЗРАЕЛ: ИДФ истражује летке којима се наређује евакуација Либана

Foto: Amir Cohen/Pool Photo via AP

Izraelska vojska saopštila je u nedelju da vodi istragu nakon što je jedinica bacila neovlašćene letke na pograničnu oblast u južnom Libanu naređujući stanovnicima da napuste.

Najmanje 10 Palestinaca ubijeno je u subotu u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, javili su palestinski mediji. Izraelska vojska je saopštila da je gađala komandanta Hamasa.

Raketa Huti prvi put stigla do centralnog Izraela 

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael naneti "visoku cenu" Hutima iz Irana koji kontrolišu severni Jemen, nakon što su u nedelju prvi put lansirali raketu koja je stigla do centralnog Izraela.

Portparol vojske Huti Jahja Sarea rekao je da je grupa udarila novom hipersoničnom balističkom raketom koja je prešla 2.040 km za samo 11½ minuta i dodao da je projektil pogodio presretač i da se rasparčao u vazduhu.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Tel Avivu i širom centralnog Izraela nekoliko trenutaka pre udara, zbog čega su stanovnici trčali u sklonište, gde su se čuli glasni udarci.

Komadi projektila pali su na polja i blizu železničke stanice. Direktnih žrtava nije bilo, ali je devet osoba lakše povređeno dok su tražili zaklon.

Rojters je video dim kako se vije na otvorenom polju u centralnom Izraelu.

Na nedeljnom sastanku kabineta, Netanjahu je rekao da su Huti trebalo da znaju da će Izrael "naplatiti visoku cenu" za napade na Izrael.

- Kome je potreban podsetnik na to, pozvan je da poseti luku Hodeida - rekao je Netanjahu, misleći na izraelski vazdušni napad na Jemen u julu zbog drona Huti koji je pogodio Tel Aviv.

Huti su više puta ispalili rakete i bespilotne letelice na Izrael u, kako kažu, solidarnosti sa Palestincima otkako je rat u Gazi počeo napadom Hamasa na Izrael u oktobru.

Dron koji je u julu prvi put pogodio Tel Aviv ubio je čoveka i ranio četiri osobe. Izraelski vazdušni napadi kao odgovor na vojne ciljeve Huti u blizini luke Hodejda ubili su šest, a ranili 80.

Ranije, projektili Huta nisu prodrli duboko u izraelski vazdušni prostor, a samo jedna je prijavljena da je pogodila izraelsku teritoriju pala je na otvorenom području u blizini luke Eilat na Crvenom moru u martu.

- Izrael bi trebalo da očekuje više udara u budućnosti ako se približavamo prvoj godišnjici operacije 7. oktobra, uključujući odgovor na agresiju na grad Hodejdu - rekao je portparol Huta Sarea.

Izraelska vojna istražuje letke kojima se naređuje evakuacija Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u nedelju da istražuju nakon što je jedinica bacila neovlašćene letke na graničnu oblast u južnom Libanu naređujući stanovnicima da napuste.

Libanska državna nacionalna novinska agencija izvestila je da je Izrael izbacio letke kojima se naređuje stanovnicima da napuste oblast Vazani.

Izraelska vojska je saopštila da je bacanje letaka bila neovlašćena akcija jedinice koja nije tražila odgovarajuće odobrenje i da nije u toku evakuacija.

Desetine hiljada civila već su pobegle iz sela i gradova sa obe strane granice između Izraela i Libana tokom višemesečnih prekograničnih udara otkako je libanski pokret Hezbolah pojačao napade uporedo sa ratom u Gazi.

Najmanje 10 Palestinaca ubijeno u napadu na Gazu

Najmanje 10 Palestinaca je ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu u subotu, javili su palestinski mediji, a izraelska vojska je saopštila da je gađala komandanta Hamasa.

Udar je pogodio stambenu jedinicu u kvartu Al Tufa istočno od grada Gaze, javila je zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelska vojska je saopštila da je "udarila komandanta terorističke ćelije Hamasa... koji je bio uključen u planiranje i izvođenje terorističkih aktivnosti", i da je nekoliko civila ubijeno u napadu. 

Još dvoje je poginulo u izraelskom granatiranju grada Gaze i Džabalije na severu, a troje u Al-Mavasiju na jugu, navodi se u izveštaju.

Šef Hamasa Sinvar zahvaljuje Hezbolahu u pismu Nasralahu

Šef Hamasa Jehja Sinvar zahvalio je lideru libanskog Hezbolaha Sajjedu Hasanu Nasralahu na podršci njegove grupe u sukobu sa Izraelom, rekao je Hezbolah u petak, u prvoj objavljenoj poruci otkako je Sinvar postao lider Hamasa u avgustu.

Hezbolah, koji podržava Iran, sprovodi napade na Izrael skoro godinu dana u sukobu preko libansko-izraelske granice koji se odvija paralelno sa ratom u Gazi. Hezbolah kaže da njegovi napadi imaju za cilj da podrže Palestince.

- Vaše blagoslovene akcije su izrazile vašu solidarnost na frontovima Osovine otpora, podržavajući i upuštajući se u bitku - rekao je Sinvar Nasralahu, prenosi Hezbolahova televizija al-Manar.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od napada 7. oktobra i smatra se da vodi rat iz tunela ispod Gaze. Ovo je drugi put ove nedelje da je poslao pismo. Hamas je u utorak saopštio da je poslao čestitku predsedniku Alžira Abdulmadžidu Tebuneu na njegovom ponovnom izboru.

Hezbolah je najmoćnija frakcija u savezu grupa koje podržava Iran, poznatih kao Osovina otpora, koja je takođe ušla u borbu napadima iz Jemena i Iraka kao podrška Hamasu tokom rata u Gazi.

U prvim danima sukoba, bivši lider Hamasa Kaled Mešal nagovestio je frustraciju zbog razmera Hezbolahove intervencije, zahvalivši se grupi, ali rekavši da "bitka zahteva više“.

Tokom protekle godine, Izrael je ubio oko 500 boraca Hezbolaha, uključujući njegovog glavnog vojnog komandanta Fuada Šukra. Tok je veći od gubitaka Hezbolaha u ratu sa Izraelom 2006. godine.

Sinvar je takođe zahvalio Nasralahu na pismu koje je poslao u kome izražava saučešće zbog smrti Ismaila Hanije, bivšeg lidera Hamasa ubijenog u Teheranu u julu u atentatu za koji se veruje da je izvršio Izrael.

Nova izraelska anketa pokazuje da Netanjahuova stranka napreduje

Anketa javnog mnjenja u petak pokazala je da bi Netanjahuova desničarska partija Likud formirala najveću pojedinačnu partiju u parlamentu ako bi izbori bili održani sada, naglašavajući postepeni oporavak od napada 7. oktobra.

Anketa, objavljena u levičarskom dnevniku Ma'ariv, pokazala je da je Likud osvojio 24 poslanička mesta, naspram 32 trenutno, što je njegov najviši rezultat u anketi Ma'ariv od 7. oktobra. Time je Partija nacionalnog jedinstva na čelu sa bivšim centrističkim generalom Benijem Gancom stavila 21.

Netanjahuova desničarska koalicija sa gomilom nacionalističko-verskih i ultrapravoslavnih partija izgubila bi sve izbore koji se sada održavaju, sa 53 mesta u parlamentu od 120 mesta, naspram 58 za glavni opozicioni blok, prema anketi.

Ali napredak Likuda pokazuje koliko se daleko Netanjahu odmaknuo od prošle godine kada je njegov položaj bio pogođen bijesom javnosti zbog sigurnosnih propusta kada su Hamasovi naoružani napadači upali u Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši više od 250 talaca.

Ranije tokom rata protiv Hamasa u Gazi , ankete su redovno pokazivale da Likud ne dobija više od 16-18 mesta u parlamentu.

Istraživanje je takođe pokazalo da se Netanjahuov status premijera oporavlja, a ispitanici su ga favorizovali u odnosu na bilo kog alternativnog potencijalnog kandidata osim bivšeg premijera Naftalija Beneta, koji je sada van politike.

Uprkos koalicionim tenzijama između Netanjahua i nekoliko ministara, i redovnim protestima Izraelaca koji zahtevaju dogovor o vraćanju talaca u Gazi, vlada se drži na okupu skoro dve godine. Izbori nisu zakazani do 2026.

(Dejli Maverik)

BONUS VIDEO:

PRIČA IZ GAZE O ŽIVOTU I RADU SA DECOM: Psihoterapeut Snežana Anđelić | Nije samo naslov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)