KONTROLA NA "VRATIMA EVROPE": Posledice vraćanja graničara u Nemačkoj

Nemačke vlasti su odjutros, kao što su i najavljivale, vratile policijsku kontrolu na svih devet granica sa susednim zemljama.

КОНТРОЛА НА ВРАТИМА ЕВРОПЕ: Последице враћања граничара у Немачкој

Foto: printskrin BFMTV

Ovu meru vlada kancelara Olafa Šolca je usvojila posle serije terorističkih napada nožem koji su se dogodili u ovoj zemlji, a cilj je da se bolje kontroliše migratorni tok. Takođe, namera je i da se vodi jača borba protiv šverca, ne samo ljudi, već i robe.

Mnoge je zanimalo kako će ova kontrola izgledati u praksi, naročito zbog velikog broja pograničnih građana koji žive i rade u susednim zemljama - Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Švajcarskoj i Francuskoj.

Na granici sa južnim susedima na drugoj obali Rajne u Francuskoj nalazi se i simbolični prelaz koji se naziva "Vrata Evrope", između Strazbura i Kela. I tamo su od jutra bili u velikom broju prisutni nemački policajci.

Automobili su prolazili praktično nesmetano, ali usporenom vožnjom od tridesetak kilometara na sat. Sumnjivi su bili zamoljeni da kola pomere u stranu, da bi ostali mogli nesmetano da cirkulišu.

Ali, zaustavljani su međugradski i međunarodni autobusi, u kojima su policajci unutra vršili detaljnu kontrolu identiteta putnika. Tako je bilo i u vozovima. Bilo je i slučajeva privođenja, zbog sumnjivih dokumenata.

Evropska desnica zadovoljno trlja ruke zbog ove mere, uz poruku da oni koji nisu u sukobu sa zakonom, nemaju zbog čega da strahuju i zaključak da je normalno da jedna zemlja kontroliše ulazak na svoju teritoriju.

S druge strane, levičari su zabrinuti, ističući da je ovo kraj slobodnog kretanja unutar Šengena i EU kakvom smo je do sada poznavali.

Povremene kontrole su i do sada postojale, a ova će trajati šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Rut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rutom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje