RUSIJA ZARAĐUJE NAJMANJE MILIJARDU DOLARA NA UKRADENOM UKRAJINSKOM ŽITU: Vol Strit Žurnal objavio šokantne detalje

Jovana Švedić

16. 09. 2024. u 14:24

OD 2022. godine Rusija je prodala žitarice ukradene sa okupiranih teritorija Ukrajine u vrednosti od skoro milijardu dolara, navodi se u tekstu Vol Strit Žurnala.

РУСИЈА ЗАРАЂУЈЕ НАЈМАЊЕ МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА НА УКРАДЕНОМ УКРАЈИНСКОМ ЖИТУ: Вол Стрит Журнал објавио шокантне детаље

Foto Shutterstock

Kako se navodi u tekstu Vol Strit Žurnala, a prenosi Ukrajinska pravda, "biznis" ima široku mrežu klijenata koje uključuju Iransku revolucionarnu gardu i krimskog biznismena Mihaila Hanaga, koji preko svoje kompanije Agro sarađuje sa Sirijom i Izraelom.

U prvoj polovini 2024. Rusi su iz Mariupolja u Tursku poslali 15 brodova sa 81.000 tona pšenice.

Turske vlasti kažu da su zabranile brodove sa okupiranih ukrajinskih terminala i da sarađuju sa Kijevom da blokiraju ilegalnu trgovinu.

Napominje se da je tačnu komercijalnu vrednost ukradenih poljoprivrednih proizvoda teško utvrditi.

Međutim, zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Dmitrasevič je izvestio da je od 2022. godine na međunarodnim tržištima prodato najmanje 4 miliona tona žitarica iz okupiranog dela Ukrajine, što je u vrednosti od oko 800 miliona dolara.

Prodaja plena pomaže Rusiji da se izbori sa ekonomskim pritiskom sankcija i na ovaj način, plen ukraden tokom rata pomaže joj da finansira sam rat.

Većina ukradene robe je navodno izvezena malim brodovima ili kopnom i ukupna vrednost žita mogla bi da dostigne 6,4 milijarde dolara.

Američka vlada napominje da su tri broda koji izvoze velike količine ilegalnog žita u vlasništvu preko mreže korporativnih entiteta ruske državne korporacije Ujedinjene brodogradnje, koja je takođe proizvela ratne brodove korišćene za pucanje na Ukrajinu.

Ruska kompanija koja prodaje žito iz okupiranog dela Zaporoške oblasti donirala je ruskom bataljonu 111.000 dolara.

U izveštaju se takođe dodaje da se dešava da strana plovila budu uključena u šeme prodaje.

U junu je ukrajinski tužilac Igor Ponočovni počeo da nadgleda tursko plovilo Usko MFU, za koje sumnja da je prevozilo ukradeno žito prošle godine iz luke Sevastopolj.

U novembru je ovaj brod prevezao 2.100 tona zdrobljenog semena suncokreta i braon pšenice u Tursku sa potencijalnom vrednošću od 500.000 američkih dolara.

Istražitelji su rekli da su na brodu pronašli poruku od upravnika broda kapetanu u kojoj mu je naređeno da sakrije krimsko poreklo tereta.

Navodi se da su glavna tržišta žita Jemen i Iran dok su Egipat, Izrael i Liban prestali su da ga kupuju nakon što im je rečeno da je ukraden.

Teheran kupuje ječam sa Krima za 140 američkih dolara po toni, što je popust od 34 odsto u odnosu na tržišne cene.

Fjučersi na pšenicu su skočili na najviši nivo u dva meseca nakon ruskog napada na transporter žitarica u Crnom moru.

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u Rusiji u periodu od januara do jula smanjena je za 10,9% u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši 127,7 milijardi rubalja (1,4 milijarde dolara).

Sistemski vojni napadi Rusije na lučku infrastrukturu luka u Odesi, gde se skladište poljoprivredni proizvodi, prouzrokovali su gubitke Ukrajini od 500.000 miliona dolara u uništenoj opremi i proizvodima tokom godine rada žitnog koridora.

(Vol Strit Žurnal/Ukrajinska Pravda)

BONUS VIDEO:

HUTI NAPALI GRČKI TANKER: Snimak prikazuje napad na brod sa grčkom zastavom na Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu