STOLTENBERG PREUZIMA "DAVOS ZA ODBRANU": Iz NATO U Minhensku bezbednosnu konferenciju

I. Stanojević

17. 09. 2024. u 07:00

NA čelu Minhenske bezbednosne konferencije (MSC), godišnjeg okupljanja poznatog i kao "Davos za odbranu", od februara iduće godine,dolazi generalni sekretar NATO u odlasku, Jens Stoltenberg (65). Kako prenose svetski mediji, pozivajući se na više dobro obaveštenih izvora, Stoltenberg na tom mestu treba da zameni Kristofa Hojzgena (69), bivšeg visokog diplomatu i dugogodišnjeg savetnika kancelarke Angele Merkel, koji je na čelu MSC bio samo dve godine.

СТОЛТЕНБЕРГ ПРЕУЗИМА ДАВОС ЗА ОДБРАНУ: Из НАТО У Минхенску безбедносну конференцију

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Stoltenberg, koji je na čelu Severnoatlantske alijanse proveo čitavu deceniju, predaće, u oktobru, funkciju generalnog sekretara bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu. Kako ocenjuje višegodišnji šef Minhenske konferencije i aktuelni predsednik odbora MSC fondacije, Volfgang Išinger, "Stoltenberg je neuporedivo najbolji izbor".

Veoma uticajni tabloid Bild podseća da se "Hojzgen proslavio, između ostalog, skandaloznim izjavama o terorističkom napadu Hamasa". Za nemački javni servis ZDF, dve nedelje posle terorističkog napada Hamasa u oktobru 2023. godine, Hojzgen je dao intervju u kom nije izrekao ni jednu kritičku reč o brutalnom terorističkom napadu Hamasa. Nije osudio ni Iran koji sponzoriše terror, nego je napao jevrejsku državu, podseća Bild.

Pozivajući se na izvore u krugovima vlade nemačkog kancelara Olafa Šolca, uticajni magazin Špigl, smatra da "Hojzgen ne bi trebalo da bude smenjen, a kamoli otpušten" i dodaje da će, "on verovatno ostati aktivan u odboru MSC fondacije".

Predsedavajući MSC, dugi niz godina bili su Horst Telčik i Volfgang Išinger. Telčik, bivši savetnik nemačkog kancelara Helmuta Kola, predsedavao je ovom institucijom od 1999. do 2008. godine.

Minhenski bezbednosna konferencija, osnovana 1963. godine, razvila se u jedan od najvažnijih međunarodnih foruma o bezbednosnoj politici, pre svega kad su u pitanju članice NATO. Svake godine, visoki političari, ministri odbrane Alijanse, vojni stručnjaci i predstavnici industrije naoružanja, okupljaju se u hotelu "Bajrišer Hof" u glavnom gradu nemačke savezne pokrajine Bavarske, da razgovaraju o izazovima koje, pred državnike, stavlja aktuelna bezbednosna situacija.

Pregurao teška vremena

U DVA navrata, od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013. godine, Jens Stoltenberg je bio premijer Norveške. Na kormilu svoje zemlje, nalazio se i u veoma teškom periodu, koji je nastupio posle napada na četvrt u Oslu u kojoj se nalazi sedište vlade, kao i na ostrvo Utoja. Desničarski terorista Anders Bering Brejvik ubio je tada 77 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

IBRAHIMOVIĆ U CENTRU SKANDALA: Italija bruji o Zlatanovoj osveti, oterao trenera iz Milana, ovo je pravi razlog