CIKLON "BORIS" SPREMA NOVI UDAR: Vodostaj Dunava, premašiće ovih dana osam metara, a stiže novi talas kiša i poplava

I. Stanojević

16. 09. 2024. u 15:57

CIKLON "Boris", nastavio je da odnosi živote, broj žrtava katastrofalnog nevremena i najvećih poplava u Evropi tokom poslednjedve decenije, porastao je na 15. Najteže je i pogođen centralni i istočni deo Starog kontinenta, područje od Austrije do Karpata. U Rumuniji se utopilo šestoro, u Poljskoj je petoro, u Austriji su poginuli vatrogasac i dvojica muškaraca od 70 i 80 godina, dok je u Češkoj jedna osoba izgubila život. Zastave EU, spuštene su na pola koplja.

ЦИКЛОН БОРИС СПРЕМА НОВИ УДАР: Водостај Дунава, премашиће ових дана осам метара, а стиже нови талас киша и поплава

Foto AP

Najnovije prognoze ukazuju da će vodostaj Dunava u drugoj polovini ove nedelje premašiti osam metara. Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter tvrdi da je vlada u Budimpešti spremna za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka i da je 12.000 vojnika u pripravnosti.

U Mađarskoj je, na snagu stupilo upozorenje na poplave trećeg stepena duž svih sektora Dunava u Budimpešti, a premijer Viktor Orban sazvao je sastanak operativnog tela, odgovornog za zaštitu od poplava. Utvrđeni su hitni zadaci i odobreni planovi za naredne dane, koji će, kako je saopštio portparol Bertalan Havaši, biti teški.

Orban je potvrdio da su iskorišćeni svi tehnički i finansijski resursi, neophodni za zaštitu od poplava. Eksperti za upravljanje vodnim bogatstvom sproveli su, tokom minulog vikenda, niz zaštitnih mera, objavio je na Fejsbuku gradonačelnik mađarske prestonice Gergelj Karačonj. On je rekao da je jedna od najvažnijih mera zatvaranje Peštanskog i Budimskog donjeg keja, koja je na snagu stupila sinoć, u 20 sati.

Za porast vodostaja Dunava, priprema se i slovačka prestonica Bratislava. U Austriji su tokom noći nivoi reka opali, ali su zvaničnici najavili drugi talas kiša i poplava. Pogranične oblasti između Češke i Poljske, teško su pogođene proteklog vikenda, a obilne kišesrušile su mostove i brane, nanevši ogromnu matarijalnu štetu i primoravši stanovništvo na evakuaciju.

Dok su se reke u toj pograničnoj oblasti polako povlačile, razmere poplava, postajale su sve vidljivije u velikim gradovima. Gradonačelnik poljskog grada Vroclava, Jacek Sutrik, upozorio je je da se vrh poplavnog talasa očekuje sutra. Poljska ministarka prosvete Barbara Novacka, potvrdila je da je zatvoreno oko 420 škola u četiri pokrajine. Deca se ove nedelje sigurno neće vratiti u klupe.

Mihal Pisko, gradonačelnik poljskog grada Klodska nadomak granice sa Češkom, saopštio je da se voda povukla, ali da je pomoć i dalje neophodna.

- Potrebna nam je flaširana voda i suva hrana, jer smo otvorili punkt za ljude, evakuisane iz poplavljenih oblasti - rekao je on.

U Češkoj, Morava je poplavila oko 70 odsto teritorije grada Litovela, 230 kilometara istočno od Praga. U Ostravi, na severoistoku zemlje, zbog vodene stihije, zatvoreni su elektrana i dva hemijska postrojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Raut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rautom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)