"FAJNENŠL TAJMS": Rusija pojačava pritisak na ukrajinske jedinice u Kurskoj oblasti

Novosti online

16. 09. 2024. u 21:29

POČETAK ruske kontraofanzive protiv ukrajinskih trupa, koje su prošlog meseca zauzele deo Kurske oblast, ponovo je u prvi plan istakao ciljeve "smele invazije" Kijeva, piše "Fajnenšl tajms".

ФАЈНЕНШЛ ТАЈМС: Русија појачава притисак на украјинске јединице у Курској области

Foto: Profimedia

Početak ruske kontraofanzive protiv ukrajinskih trupa, koje su prošlog meseca zauzele deo Kurske oblast, ponovo je u prvi plan istakao ciljeve "smele invazije" Kijeva, piše "Fajnenšl tajms".

"Operacija - koja je bila prvi veliki upad na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata - od početka je bila kockanje, međutim, budući da se ukrajinske snage u Kurskoj oblasti sada nalaze u defanzivnom položaju, rizici rastu, a strateški ciljevi Kijeva ostaju nedostižni", ocenjuje britanski list.

Iako su ukrajinske snage iznenadnim upadom i zauzimanjem dela teritorije Kurske oblasti, uspele da podignu moral i vrate veru u ofanzivni potencijal, Kijev nije imao toliko uspeha u postizanju glavnog cilja - primoravanju Moskve da značajan deo snaga sa istoka Ukrajine, gde ukrajinska vojska svakodnevno gubi teritorije, preusmeri na ovaj deo fronta.

- Rusija je, ako ništa drugo, pojačala pritisak unutar Ukrajine, posebno oko važnog železničkog čvorišta Pokrovska - piše "Fajnenšl tajms" i dodaje da će ukupan uspeh invazije na Kursku oblast na kraju zavisiti od troškova koje će Ukrajina imati zbog držanja teritorije.

Istovremeno ti troškovi zavisiće od taktike koju će ruske snage koristiti tokom potiskivanja ukrajinskih jedinica. Tako Rob Li, viši saradnik na Institutu za spoljnu politiku, smatra da ishod operacije zavisi od resursa koje obe strane obezbede.

- Ono što je važno nije da je Ukrajina preusmerila resurse. To je u redu, sve dok Rusija preusmerava više resursa - izjavio je on i dodao da bi Moskva mogla da se opredeli za "igru na duže staze" izdvajajući samo ograničene resurse za Kursku oblast, čime bi dodatno "opteretila i smrvila" ukrajinske snage.

Podsećanja radi, pre nekoliko dana ruska vojska je pokrenula kontranapad u Kurskoj oblasti tokom kog je oslobođen već broj naseljenih mesta, a borbe se i dalje nastavljaju. Istovremeno ofanzivna dejstva ruskih snaga odvijaju se na više delova fronta u DNR, a u manjem obimu i u Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Sa druge strane, napredovanje ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti je zaustavljeno i njene jedinice su počele da se ukopavaju, kako bi zadržale okupirane teritorije.

"Ukrajinci su prestali da dovlače nove rezerve. Prestali da se kreću u velikoj meri i umesto toga počeli su da se ukopavaju", navodi FT.

Uprkos tome što je nadjačana u ljudstvu i tehnici u odnosu na Rusiju, Ukrajina je svojom ofanzivom na Kursku oblast stvorila "novu obavezu - i to je trajna obaveza", smatra Li i dodaje.

- Kijev je stvorio prošireni front koji će morati stalno da snabdeva i pojačava, potencijalno nauštrb svojih odbrambenih linija u Ukrajini.

Prema njegovim rečima Ukrajinci će možda iskoristiti zaklon šuma i drvoreda za ukopavanje, ali ta prednost će nestati tokom zime kada lišće opadne, jer će tada biti lakše da se utvrdi gde se nalaze odbrambeni položaji.

"Osim toga, sposobnost ukrajinske vojske da rotira jedinice ili im pošalje pojačanje su takođe ograničene, budući da se i dalje nalazi u ranoj fazi obnavljanja svojih trupa nakon usvajanja novog zakona o mobilizaciji", zaključuje britanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje