uživoDRAMATIČNO I DALJE U EVROPI: Naređena evakuacija grada u Poljskoj, očekuje se talas od nekoliko metara - rastu vodostaji u Hrvatskoj

Tanjug

17. 09. 2024. u 08:20 >> 09:08

SITUACIJA sa poplavama u mnogim evropskim zemljama, nakon što ih je pogodio ciklon Boris, i dalje je dramatična.

ДРАМАТИЧНО И ДАЉЕ У ЕВРОПИ: Наређена евакуација града у Пољској, очекује се талас од неколико метара - расту водостаји у Хрватској

Foto: AP Photo/Krzysztof Zatycki

U Mađarskoj na odbrani od poplava angažovano 1.400 vojnika

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.

On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.

Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.

Poplavni talas u Mađarsku je stigao juče.

Na jezeru Balaton udari vetra dostizali su oko 130 kilometara na sat.

Meteorolozi prognoziraju da će Dunav u Budimpešti dostići vrhunac u subotu, kada se očekuje vodostaj od oko 860 centimetara.

Foto: Tanjug/ AP

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, a idućih dana očekuje se dolazak novog vodenog talasa i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava.

Vrhunac vodenog talas očekuje za sedam do deset dana, a vodostaj Dunava bi mogao da bude izuzetno visok i uz njega se koncentriše odbrana od poplava, prenosi HRT.

- Vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske bi trebao da bude u ponedeljak, 23. septembra, znači onda bi verovatno dan posle došao na područje Hrvatske. Očekujemo da će vodostaj biti na vodomeru Batina na nivou 700 centimetara - izjavio je načelnik Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda Mario Spajić.

Kako navodi HRT, prvo na udaru je vikend-naselje Zeleni otok kod Batine, u nebranjenom području, čiji se stanovnici pripremaju i na više vodostaje od prognoziranih.

U Donjoj Austriji evakuisano sedam gradova

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u poslednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Postoji i veliki rizik od odrona, a na planinama u Salckamergutu i ​​dalje ima do metar i po snega.

Zbog nevremena i dalje su prisutna velika kašnjenja i veliki broj otkazanih polazaka u lokalnom i međugradskom prevozu, a brojni putevi su i dalje zatvoreni.

Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće verovatno do srede.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva.

Tanjug

Gradonačelnik Nise pozvao stanovnike na evakuaciju zbog poplava

Gradonačelnik grada Nisa u Poljskoj Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.

- Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen - rekao je Kolbjarc, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dva vojna helikoptera stigla su sinoć u Nisu kako bi pomogli da se sanira nasip reke Nisa Klodska koji je oštećen.

Na mesto oštećenja nasipa stavljane su velike vreće, prenosi poljska agencija PAP.

U nekim delovima Poljske nivoi reka opadaju, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik grada Klodžko Mihal Pisko izjavio je da se voda povukla i da je to pokazatelj da je najgore prošlo.

Poljska vlada je zbog poplava proglasila stanje prirodne katastrofe, a premijer Donald Tusk rekao je da će 233 miliona evra biti izdvojeno za žrtve poplava u zemlji i da će Poljska tražiti i pomoć od EU.

Najmanje 16 osoba poginulo je u poplavama koje su za vikend pogodile centralnu i istočnu Evropu zbog obilnih padavina koje je doneo ciklon Boris.

BONUS VIDEO: POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Raut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rautom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje