"FARSA ILI TRAGEDIJA" Atal: Predlog za opoziv Makrona objava rata francuskim institucijama

Tanjug

17. 09. 2024. u 14:24

BIVŠI premijer Francuske Gabrijel Atal izjavio je danas da je predlog za opoziv predsednika Emanuela Makrona, objava rata francuskim institucijama i da ne zna da li je to "farsa ili tragedija".

ФАРСА ИЛИ ТРАГЕДИЈА Атал: Предлог за опозив Макрона објава рата француским институцијама

Foto: Tanjug

- Farsa, jer čak i oni koji će glasati za raspravu o ovom predlogu priznaju da je on groteskan, neosnovan i da nema šanse da pobedi. Ovaj predlog i ova debata su objava rata našim institucijama. Želja da se destabilizuje ne jedan čovek, već Republika, ispraznim i nečuvenim raspravama - rekao je Atal.

On je dodao da predlog za opoziv predsednika "razbija" Francusku, u trenutku kada treba da se ujedini.

Narodna skupština Francuske odobrila je danas predlog o pokretanju postupka razrešenja predsednika Emanuela Makrona, a ovu odluku mora da odobri Zakonodavni odbor, prenosi La Parizjen.

Ovaj korak je potvrđen sa 12 glasova za i 10 protiv, rekao je predsednik Republikanske partije Erik Čioti.

Prema pisanju francuskog lista, predstoji dug put do okončanja postupka opoziva. Ukoliko predlog odobri Zakonodavni odbor, u roku od 13 dana mora biti uvršten na dnevni red Narodne skupštine.

Predlog za razrešenje Makrona podnela je podnela krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska (LFI), a saveznici LFI, uključujući poslanike iz Socijalističke partije, rekli su da neće glasati za opoziv predsednika Francuske.

Predlog Nepokorene Francuske prikupio je podršku više od 80 poslanika.

Parlamentarni izbori u Francuskoj završeni su 8. jula pobedom Novog narodnog fronta. Blok levičarskih partija dobio je 182 mesta u Narodnoj skupštini, a desničarska koalicija predvođena Nacionalnim okupljanjem 143 mesta.

Novi narodni front je 23. jula predložio Lusi Kast za mesto premijera. Makron je odbio kandidaturu i imenovao Mišela Barnijea za premijera, što je izazvalo nezadovoljstvo levog bloka koji je najavio pokretanje postupka za opoziv predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje