ZELENSKI BI RAKETAMA DA GRADI POBEDU: Scenario počiva na dozvoli za udare projektilima dugog dometa na teritoriju RF

I. Stanojević

17. 09. 2024. u 15:44

U SITUACIJI kad sa Zapada kasne oružje i municija, a u nedostatku vojnika ukrajinski regruti neobučeni za ratovanje šalju se na front, dok je energetska infrastruktura "na leru", predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ima plan za pobedu u ratu. Namerava da ga predstavi pred Ujedinjenim nacijama iduće nedelje.

ЗЕЛЕНСКИ БИ РАКЕТАМА ДА ГРАДИ ПОБЕДУ: Сценарио почива на дозволи за ударе пројектилима дугог домета на територију РФ

Foto: AP Photo//Thomas Padilla

Lider iz Kijeva izjavio je da će, na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, upoznati svoje saveznike s tim dokumentom. Po rečima savetnika šefa njegovog kabineta Sergeja Leščenka, važan deo plana pobede biće dozvola za raketne udare dugog dometa na teritoriju Rusije. To se odnosi na ključne ruske aerodrome, vojne baze i skladišta.

Po rečima Leščenka, planiran je sastanak Zelenskog i šefa Bele kuće Džozefa Bajdena na marginama Generalne skupštine UN, 25. septembra. Zelenski je, kako je rekao, već imao niz sastanaka u različitim formatima za pripremu ukrajinskog plana. Na tim sastancima se, prenose mediji, "razgovaralo o stvarnoj implementaciji svih tačaka ovog plana". Tretirani su svi aspekti - vojni, politički, diplomatski, ali i ekonomski. Iako još nisu otkriveni konkretni detalji, Zelenski je rekao da je aktuelni upad u Kursku oblast, upravo deo ovog plana.

Među ostalim ciljevima koji se taksativno navode u tom dokumentu jesu učešće Ukrajine u globalnoj bezbednosnoj infrastrukturi, kao i pritisak na Rusiju da rat prekine diplomatskim putem. Ukrajina se priprema za drugi mirovni skup, posle inauguracionog samita u Švajcarskoj u junu, iz kog je Rusija bila isključena. Kijev sada kaže da mu je cilj da na ovu konferenciju pozove ruskog predstavnika.

- Koraci koji su za Ukrajinu neophodni, već su precizirani i apsolutno je jasno šta je to što nam može dati najjaču moguću poziciju za postizanje pravednog mira - poručio je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je objasnio da, u "pobedničkom planu" za svaki korak postoji detaljna lista o potezima koji predstoje sa ciljem jačanja pozicije Ukrajine. Zelenski naglašava da "ovaj paket može da osigura ispravan razvoj situacije, ne samo za Ukrajinu, već i za sve one u svetu koji cene međunarodno pravo".

- Plan pobede spreman je više od 90 odsto i mi ćemo ga iduće sedmice predstaviti svojim saveznicima - veli Zelenski.

Debata u Generalnoj skupštini UN počinje 24. septembra, za kad je predviđeno Bajdenovo obraćanje, dok će sutradan govoriti Zelenski.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, kome je Zelenski, kako javljaju mediji, već predao deo "ukrajinskog pobedničkog plana" koji se odnosi na listu mogućih ciljeva u RF, kazao je da "će SAD i Velika Britanija razmotriti zahtev Kijeva da koriste zapadno oružje dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji". Prethodno je Bajden saopštio da američka vlada radi na tome da dozvoli Ukrajini da koristi oružje dugog dometa za takve napade.

Rusi spremili 2,4 miliona vojnika

AKO Vašington dozvoli Kijevu da gađa rusku teritoriju oružjem dugog dometa, "odgovor će biti adekvatan tome", nedavno je poručio sekretar za štampu predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

- Svaka takva odluka koju donese kolektivni Zapad, još je jedna potvrda opravdanosti i neophodnosti specijalne vojne operacije - rekao je on.

Peskov je juče saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin, zbog potrebe da se odgovori na aktuelne pretnje zemlji, doneo ukaz o povećanju broja pripadnika oružanih snaga RF na bezmalo 2,4 miliona vojnika, uključujući milion i po vojnog osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)