MUKA ZA KIJEV: Paketi američke vojne pomoći Ukrajini manji zbog smanjenih zaliha Pentagona

Novosti online

17. 09. 2024. u 18:29

PAKETI američke vojne pomoći Ukrajini poslednjih meseci bili su manji jer su zalihe oružja i opreme koje je Pentagon spreman da pošalje Kijevu iz svojih zaliha smanjene, prenosi CNN, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

МУКА ЗА КИЈЕВ: Пакети америчке војне помоћи Украјини мањи због смањених залиха Пентагона

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Promena dolazi usred zabrinutosti da bi američka vojna spremnost mogla da trpi dok se američki proizvođači oružja bore da sustignu ogromnu potražnju izazvanu ratom u Ukrajini.

Deficit znači da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena i dalje ima na raspolaganju šest milijardi dolara za naoružavanje i opremanje Ukrajine, ali Pentagonu nedostaju zalihe koje je spreman da obezbedi posle više od dve godine rata, rekla su dva američka zvaničnika.

Reč je o zalihama koje imamo na našim policama, što Ukrajinci traže i pitanje je da li možemo da izađemo u susret tim zahtevima sa onim što sada imamo, a da to ne utiče na spremnost", rekao je jedan od zvaničnika.

Pentagon je zatražio od Kongresa više vremena da potroši taj novac pre nego što mu istekne rok krajem septembra, rekao je general-major Pat Rajder, sekretar za štampu Pentagona.

- Dopunjavanje je takođe problem - rekao je zvaničnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEPA SCENA NA TENISKOM TERENU: Novak Đoković još jednom pokazao koliko srce ima (VIDEO)