''OVO JE VAŽNIJE OD BILO KOJEG POLITIČKOG PITANJA'': Trampov sin i Kenedi Mlađi pozvali SAD na pregovore sa Rusijom

Novosti online

17. 09. 2024. u 19:00

SJEDINjENE Američke Države moraju da počnu pregovore sa Rusijom i pomognu u okončanju sukoba u Ukrajini kako bi sprečile rizik od globalne nuklearne pretnje, ocenili su sin republikanskog kandidata za Belu kuću Donald Tramp mlađi i bivši nezavisni kandidat Robert Kenedi mlađi u autorskom tekstu za "The Hill".

ОВО ЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД БИЛО КОЈЕГ ПОЛИТИЧКОГ ПИТАЊА: Трампов син и Кенеди Млађи позвали САД на преговоре са Русијом

Foto: Profimedia


Omogućavanje Ukrajini da koristi oružje dugog dometa protiv Rusije izložilo bi svet većem riziku od nuklearnog sukoba, naveli su oni i podsetili na reči ruskog predsednika Vladimira Putina da bi takav korak značio rat između zemalja NATO-a i Rusije, a kao rezultat, uslediće uzvratne akcije.

- U vreme kada bi američki lideri trebalo da budu usredsređeni na pronalaženje diplomatskog izlaza iz rata koji nikada nije smeo da se dogodi, Bajden-Haris administracija umesto toga vodi politiku za koju Rusija kaže da će je protumačiti kao čin rata - upozoravaju autori i dodaju da pojedini američki analitičari pogrešno veruju da Putin blefira i da ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja neće uzrokovati eskalaciju Moskve. 

- Ovi analitičari pogrešno smatraju uzdržanost slabošću. U suštini, oni zagovaraju strategiju ivica - napominje se u tekstu.

Autori upozoravaju da svaka eskalacija - od HIMARS-a preko kasetne municije i Abrams tenkova do F-16 i ATACMS-a, dovodi svet bliže ivici katastrofe. 

- Čini se da je njihova logika da ako pet puta udarite medveda, a on ne reaguje, bezbedno je udariti ga još jače šesti put. Takva strategija bi mogla biti razumna da medved nema zube. Čini se da su jastrebovi u Bajdenovoj administraciji zaboravili da je Rusija nuklearna sila - ističe se u komentaru.

Podsetili su na izjavu Džona F. Kenedija, koji je 1963. rekao da nuklearne sile moraju da spreče one sukobe koji dovode protivnika do izbora koji podrazumeva "ili ponižavajuće povlačenje ili nuklearni rat" i naglasili da ovaj savet treba da shvatiti ozbiljno. 
Takođe, dodali su, Putin je više puta signalizirao da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u ekstremnim okolnostima, a u martu 2023. godine postigao je dogovor sa Belorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja. 

Ranije ovog meseca, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov najavio je da će Rusija izmeniti svoju nuklearnu doktrinu kao odgovor na umešanost Zapada u rat u Ukrajini.

- Rizikovati nuklearni rat zarad neokonzervativne fantazije o globalnoj dominaciji punog spektra je ludilo - ističe se u autorskom tekstu i dodaje da je došlo vreme za deeskalaciju sukoba. 

- Ovo je važnije od bilo kojeg političkog pitanja o kojem naša nacija raspravlja. Nuklearni rat bi značio kraj civilizacije kakvu poznajemo, možda čak i kraj ljudske rase - upozorava se u tekstu. 

Osim toga, Kenedi mlađi i Tramp mlađi podsetili su na mirovni plan kandidata za mesto američkog predsednika Donalda Trampa. 

- Bivši predsednik Donald Tramp obećao je da će okončati ovaj rat, ali dok on preuzme dužnost, možda će biti prekasno. Moramo da zahtevamo, upravo sada, da potpredsednica Kamala Haris i predsednik Džozef Bajden preokrenu svoju suludu ratnu agendu i otvore direktne pregovore sa Moskvom - zaključuje se u autorskom tekstu.

BONUS VIDEO: KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA JE STVAR BITI ŠAMPION OVOG TURNIRA! Karlos Alkaraz ni sam ne veruje u ono što je rekao