uživoRAT U UKRAJINI: Deset dronova doletelo do Energodara; "Zapad" uništio kamuflirane položaje OSU

Novosti online

18. 09. 2024. u 07:47 >> 11:21

RAT u Ukrajini, dan 938.

РАТ У УКРАЈИНИ: Десет дронова долетело до Енергодара; Запад уништио камуфлиране положаје ОСУ

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Deset dronova je doletelo do Energodara

Deset dronova je doletelo do Energodara, većina je oborena, rekao je načelnik gradske uprave Eduard Senovoz televiziji Rosija 24.

Prema njegovim rečima, dve bespilotne letelice su udarile u rezervoar za gas na benzinskoj pumpi.
Dva visokonaponska dalekovoda su oštećena.

Ruske trupe nastavljaju ofanzivu na pokrovskom pravcu

Kako navodi Telegram kanal „Idi i smotri“, ruske trupe nastavljaju ofanzivu na pokrovskom pravcu.

- Veći deo Gorodovke je zauzet. Ukrainsk je potpuno oslobođen - ističe izvor.
Prema njegovim rečima, ofanziva Oružanih snaga Rusije se nastavlja.
Pokrovsk je važan logistički centar Oružanih snaga Ukrajine, čije će zauzimanje u velikoj meri olakšati oslobađanje Donbasa.

"Zapad" uništio kamuflirane položaje OSU

Posade samohodnih topova „Akacija“ grupe „Zapad“ uništile su kamuflirane položaje Oružanih snaga Ukrajine.


 

PVO odbio intenzivni napad bespilotnih letelica na Toropec 

PVO je odbio intenzivni napad bespilotnih letelica na Toropec u Tverskoj oblasti, doneta je odluka da se stanovništvo delimično evakuiše sa mesta gde dejstvuje PVO i gde se gasi požar, saopštila je regionalna vlast na Telegramu.
- U Toropecu, Tverska oblast, u toku je proces gašenja požara na mestu pada odlomaka bespilotnih letelica - saopštilo je ministarstvo.

Bespilotne letelice napale skladište Glavnog raketno-artiljerijskog odeljenja u ruskom naselju Toropets Tverske oblasti

U noći 18. septembra, bespilotne letelice SBU, GUR i SSO su napale veliko skladište Glavnog raketno-artiljerijskog odeljenja Ministarstva odbrane Ruske Federacije u ruskom naselju Toropets Tverske oblasti.

U skladištu su se, kako prenosi Ukrajinska Pravda, nalazile rakete namenjene za operativno-taktičke raketne sisteme "Iskander", taktičke raketne sisteme "Točka-U" samohodne topove i artiljerijsku municiju.

Nakon dolaska ukrajinskih dronova počela je izuzetno snažna detonacija. Požar je zahvatio područje širine 6 kilometara.

Lokalne vlasti su najavile evakuaciju stanovništva.

Rusi šahedima napali energetske objekte u Sumi

U noći 18. septembra ruski okupatori su „šahedima“ napali energetske objekte grada Sumi, nastavlja se uklanjanje posledica udara.

- Posledice neprijateljskog udara se uklanjaju. Zahvaljujemo se našim energentima na brzom i koordinisanom radu.
Kao rezultat neprijateljskih napada, energetski sistem regiona radi u napetom režimu -  navodi se u saopštenju Sumi administracije. 

Rusija najavila masovni napad dronom

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je Rusiju napalo desetine ukrajinskih dronova, od kojih su 54 navodno oborena iznad različitih regiona.

Agencija nije pominjala Tversku oblast, gde su bespilotne letelice napale skladište municije, izazvavši požar i detonaciju.

Izveštava se da je 27 dronova navodno oboreno iznad Kurske oblasti, 16 iznad Brjanska, 7 iznad Smolenska, 3 iznad Belgoroda i 1 iznad Orilske oblasti.

- Važno je napomenuti da Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u svom izveštaju nije pomenulo Tversku oblast, gde su noću odjeknule eksplozije - prenosi Ukrajinska pravda. 

Pozicije ukrajinskih trupa uništene višecevnim raketnim sistemom grupe Jug

Pozicije ukrajinskih trupa uništene su višecevnim raketnim sistemom grupe Jug na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Posade višecevnih raketnih sistema "Grad" motorizovane formacije grupe Jug uništile su kamuflirane položaje, uporišta i koncentracije ljudstva jedinica Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu - navodi se u saopštenju.

- Koristeći taktiku vatrene vrteške, posade sistema „Grad“ efikasno uništavaju ciljeve na udaljenosti većoj od 20 km. Nakon što su dobili koordinate mete do nanošenja udara, posadi nije potrebno više od 10 minuta - dodaje Ministarstvo odbrane.

Tokom noći uništene su dve ukrajinske rakete i 27 bespilotnih letelica

U Kurskoj oblasti tokom noći uništene su dve ukrajinske rakete i 27 bespilotnih letelica, saopštio je gubernator regiona Aleksej Smirnov.

Ruske snage porazile brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Sudže

Ruske snage porazile su kod Sudže brojne brigade Oružanih snaga Ukrajine, jedinicu ukrajinskih snaga za specijalne operacije i odred američke vojne kompanije Forvard, saopštio je Sputnjiku komandant jedne od jedinica specijalnih snaga "Ahmat", sa kodnim znakom "Aid".

- Izgubili su nekoliko hiljada ljudi, nekoliko stotina jedinica tehnike. Gubici su ogromni, ali i dalje samo pristižu. Već smo im naneli velike gubitke, uništili veći deo 61. brigade, 80. brigade, 82. brigade. Prebacili su 95. brigadu - mi smo je uništili - rekao je vojnik.
Nakon toga su Oružane snage Ukrajine, kako navodi „Aid“, prebacile u Kursku oblast 92. Jurišnu brigadu, 106. Brigadu terorijalne odbrane, novi bataljon 80. brigade i niz drugih jedinica. Trenutno se prebacuje 72. brigada iz Ugljedara i 47. mehanizovana brigada, dodao je "Aid".
Prema njegovim rečima, snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine takođe su raspoređene u oblast Sudže, stigle su i dodatne snage vojne kompanije.
Privatna vojna kompanija Forvard nije neka strana legija koju čine Gruzini i Poljaci – to su posebno obučeni profesionalni vojnici, objasnio je Aid.
Prema rečima komandanta, pristigle snage su takođe pretrpele značajne gubitke.

BONUS VIDEO:

ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje