MAĐARSKA FIRMA NAVODNO POVEZANA SA EKSPLOZIJAMA PEJDŽERA U LIBANU: Oglasila se tajvanska kompanija

Novosti online

18. 09. 2024. u 11:01

MODEL pejdžera u detonacijama u Libanu navodno je proizveden od strane kompanije sa sedištem u Budimpešti, saopštila je u sredu tajvanska pejdžerska firma Gold Apolo, dodajući da je samo licencirala svoj brend kompaniji i nije bila uključena u proizvodnju uređaja.

МАЂАРСКА ФИРМА НАВОДНО ПОВЕЗАНА СА ЕКСПЛОЗИЈАМА ПЕЈЏЕРА У ЛИБАНУ: Огласила се тајванска компанија

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Tajvanska firma je identifikovala preko fotografija uređaj, na osnovu nalepnica i njihovog dizajna.

Libanski bezbednosni zvaničnik rekao je da je Hezbolah naručio 5.000 bipera od kompanije, verujući da će oni obezbediti sigurniju komunikaciju od mobilnih telefona.

-Proizvod nije bio naš. Samo je na njemu bio naš brend - rekao je u sredu osnivač i predsednik kompanije Ksu Čing-Kuang novinarima u kancelarijama kompanije u severnom tajvanskom gradu Novom Tajpeju.

Kompanija je u saopštenju navela da je model AR-924 proizvela i prodala mađarska kompanija BAC.

Prema Hsu, plaćanja iz BAC-a su bila "čudna" i dolazila su preko Bliskog istoka.

BAC-ova veb-stranica, prepuna generičkih slika, navodi kao svog izvršnog direktora i osnivača Kristinu Arkidijakono-Barsoni, i tvrdi da je kompanija specijalizovana za konsalting u različitim oblastima, uključujući životnu sredinu, razvoj i međunarodne odnose.

Zvanična adresa je privatna rezidencija u Budimpešti.

- Pejdžeri AR-924 koje koriste militanti (Hezbolaha) proizveli su 'BAC Consulting KFT', sa sedištem u Budimpešti. Prema ugovoru o saradnji, ovlastili smo BAC da koristi naš zaštitni znak za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i izrada proizvoda su isključivo njihova odgovornost - navodi se u saopštenju Gold Apola, prenosi AP.

Predsednik kompanije Gold Apolo Hsu Čing-Kuang rekao je danas novinarima da njegova kompanija ima ugovor o licenciranju sa BAC u poslednje tri godine, ali nisu pruženi dokazi o ugovoru.

Pejdžeri koje koriste stotine pripadnika militantne grupe Hezbolah eksplodirali su juče gotovo istovremeno u Libanu i Siriji, pri čemu je ubijeno najmanje devet osoba, uključujući osmogodišnju devojčicu, i ranjeno je više od 2.000.

Hezbolah i libanska vlada okrivili su Izrael za napad. Eksplozije su se uglavnom dogodile u oblastima gde je Hezbolah snažno prisutan, posebno u južnom predgrađu Bejruta i u regionu Beka u istočnom Libanu, kao i u Damasku, rekao je zvaničnik grupe koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Stručnjaci veruju da je eksplozivni materijal stavljen u pejdžere pre njihove isporuke i upotrebe.

Pejdžer AR-924 sadrži punjivu litijumsku bateriju i mogao je da prima tekstualne poruke do 100 karaktera.

Baterija mu je trajala do 85 dana.

Kako navodi AP, to je bilo ključno u Libanu, gde su nestanci struje uobičajeni zbog višegodišnjeg ekonomskog kolapsa.

Oni takođe rade na različitoj bežičnoj mreži od mobilnih telefona, što ih čini otpornijim u hitnim slučajevima, piše američka agencija.

(Ji Njuz/Tanjug)

BONUS VIDEO:

ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje