EVROPSKI SUD DONEO PRESUDU: Poništena antimonopolska kazna protiv Gugla u iznosu od 1,49 milijardi evra

Tanjug

18. 09. 2024. u 11:51 >> 12:51

OPŠTI sud Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu je u sredu ujutru poništio izrečenu antimonopolsku kaznu protiv američke tehnološke kompanije Gugl u iznosu od 1,49 milijardi evra.

ЕВРОПСКИ СУД ДОНЕО ПРЕСУДУ: Поништена антимонополска казна против Гугла у износу од 1,49 милијарди евра

Foto: Tanjug/AP

Kazna je izrečena još pre pet godina zbog Guglovog navodnog ometanja rivala kao što su Jahu ili Majkrosoft u onlajn oglašavanju, ali Opšti sud je sada konstatovao da su evropski regulatori napravili određene propuste u istrazi, prenosi Rojters.

Sud u Luksemburgu se uglavnom složio sa zaključcima prethodne istrage, ali je zbog navedenih propusta poništio novčanu kaznu od skoro 1,5 milijardi evra.

Presuda nije konačna pošto je na nju moguće uložiti žalbu najvišoj sudskoj instanci Evropske unije.

Prošle nedelje je u odvojenoj presudi Suda pravde EU odbačena žalba Gugla i njegove matične kompanije Alfabet na kaznu od 2,4 milijarde evra koju je nametnula Evropska komisija 2017. godine.

Komisija je tada kaznila Gugl zbog zloupotrebe dominantnog položaja u onlajn pretraživanju i navela da je američka firma preferirala sopstveni servis za kupovinu u odnosu na konkurenciju.

BONUS VIDEO:

ZOO-VRT U HONGKONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno