PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U OVOM DELU EVROPE: Vojska na nogama, požari odneli i nekoliko života (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

18. 09. 2024. u 15:18

PORTUGALSKA vlada danas je proglasila vanrednu situaciju u oblastima koje su najteže pogođene požarima, uključujući oblast Aveiro, južno od Porta.

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ: Војска на ногама, пожари однели и неколико живота (ФОТО)

Foto: AP Photo/Bruno Fonseca

U zemlji trenutno bukti više od 100 požara, a poginulo je najmanje sedam osoba u Aveiru i Viseu, među kojima su vatrogasci i civili, saopštila je civilna zaštita.

Među najteže pogođenim oblastima je Aveiro, dok je nekoliko velikih požara besnelo i u drugim krajevima obraslim šumom.

Političar Duarte Kosta rekao je u utorak uveče da će specijalizovani tim za hitne slučajeve od 230 španskih vojnika biti raspoređen u Viseu. Vlasti tek treba da objave podatke o materijalnoj šteti i broju evakuisanih, prenosi AP.

Foto: AP Photo/Bruno Fonseca

Portugalski premijer Luis Montenegro pozvao je policijske istražitelje da udvostruče napore kako bi pronašli odgovorne za podmetanje požara i obećao pomoć pogođenim osobama.

Druge članice Evropske unije, Španija, Francuska, Italija i Grčka angažovale su po dva kanadera u Portugal, a pomoć u vidu četiri aviona za gašenje požara stigla je iz Maroka.

Španska vojska Portugalu šalje i 240 vojnika i vozila iz svojih bataljona za hitne slučajeve specijalizovanih za suzbijanje požara.

Foto: AP Photo/Bruno Fonseca

Vlasti su mobilisale više od 5.000 vatrogasaca, a desetine kuća i više hiljada hektara šume je uništeno, prenosi Rojters.

Portugalska nacionalna garda navela je u saopštenju da je od subote uhapsila sedam osoba osumnjičenih za podmetanje požara u okruzima Leirija, Kastelo Branko, Porto i Braga.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno