ILON MASK IM ZAKLANJA ZVEZDE: Holandski naučnici tvrde da ih "Starlink" blokira da gledaju u univerzum

D.B.M.

18. 09. 2024. u 16:41

ISTRAŽIVAČI u Holandiji tvrde da radio talasi sa rastuće mreže satelita Elona Maska blokiraju naučnike da zavire u univerzum.

ИЛОН МАСК ИМ ЗАКЛАЊА ЗВЕЗДЕ: Холандски научници тврде да их Старлинк блокира да гледају у универзум

Foto: Jutjub/Tech Insider

Kako piše "Bi-bi-si", nova generacija satelita "Starlink", koji pružaju brzi internet širom sveta, više ometaju radio teleskope nego ranije verzije. Hiljade satelita u orbiti "zaslepljuju" radio teleskope i ometaju astronomska istraživanja, navode u Holandskom institutu za radio astronomiju (ASTRON). Maskovi sateliti pružaju širokopojasni internet širom sveta, često na udaljenim mestima, uključujući i izazovna okruženja kao što su Ukrajina i Jemen.

Takođe se koriste za povezivanje udaljenih područja Velike Britanije na brzi internet. Testovi iz 2022. godine pokazali su da "Starlink" može da isporuči internet četiri puta brži od proseka, ali astronomi kažu da to ima cenu. Prema nekim procenama, trenutno se nalazi 6.402 Starlink satelita u orbiti na oko 550 km iznad Zemlje.

Sateliti su relativno veliki - sa ravnim panelima od 3 metra i solarnim nizom od 8 ,etara za napajanje. Glavni konkurent kompanije "Spejs iks", "Uanveb" ima manje od 1.000. Ali, to je rastuća poslovna oblast. I "Amazon" razvija sopstvenu mrežu i nada se da će u narednih nekoliko godina lansirati najmanje 3.000 satelita. Očekuje se da će do 2030. broj satelita u orbiti premašiti 100.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio