LOŠE VESTI: Povećao se broj žrtava razornog ciklona Boris koji je opustošio Evropu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

18. 09. 2024. u 16:58

BROJ žrtava poplava, izazvanih ciklonom Boris, koji je pogodio centralnu i istočnu Evropu, porastao je na 23, nakon što su češke vlasti danas objavile smrt četvrte osobe u toj zemlji.

ЛОШЕ ВЕСТИ: Повећао се број жртава разорног циклона Борис који је опустошио Европу

Foto: AP Photo/Krzysztof Zatycki

Češki mediji javili su da je poslednja žrtva 70-godišnja žena iz sela u blizini Jesenika, koja je pronađena 20 metara od svoje kuće, a u toj zemlji nivoi vode uglavnom opadaju, iako reke i dalje beleže visok vodostaj u nekim delovima južne Bohemije. Prema podacima Rojtersa, u Rumuniji je poginulo sedam ljudi, u Poljskoj sedam, a u Austriji pet.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 14.000 vojnika raspoređeno u oblastima pogođenim poplavama, uključujući Vronclav, a oružane snage koristie helikoptere za evakuaciju ljudi i jačanje odbrane od poplava.

U Budimpešti se očekuje da će nivo vode u Dunavu dostići vrhunac u petak ili u subotu, a premijer Viktor Orban posetio je selo Kišmaroš, severno od Budimpešte na obali Dunava, gde je nadgledao pripreme za poplave.

Očekuje se da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetitu Vroclav u četvrtak, gde će se sastati sa liderima pogođenih zemalja.

Foto: AP Photo/Krzysztof Zatycki

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je Brisel da pruži finansijsku pomoć, a ministar finansija Andžej Domanski rekao je na kriznom sastanku u Vroclavu da je Poljska izdvojila 2 milijarde zlota (521 milion dolara) u sredstvima za suočavanje sa posledicama poplava.

Na području od Rumunije do Poljske poplave su u gradovima nanele mulj i krhotine, rušeći mostove, potapajući automobile i pričinjavajući veliku materijalnu štetu domaćinstvima, koja se procenjuje na više milijardi dolara. U najpogođenijim oblastima lokalni stanovnici i službe za vanredne situacije raščišćavaju deo železničke pruge od Praga do Ostrave, koja je deo rute Beč-Varšava, a još je van funkcije.

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u najmanje dve protekle decenije zahvatile su delove Poljske, Češke Republike, Rumunije i Austrije, pri čemu je poginulo najmanje 23 osobe.

Istovremeno, nažne oluje sada prete Italiji, gde je pronađeno telo jednog vatrogasca koji je nestao u poplavi. Za veći deo Italije izdata su upozorenja na jaku kišu, vetrove i poplave, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Već su objavljeni izveštaji o poplavama u Peskari u centralnoj Italiji, dok italijanska Meteorološka služba upozorava da će nevreme pogoditi severnu obalu regije Emilija-Romanja.

Rano jutros u južnoj italijanskoj provinciji Fođija pronađeno je telo vatrogasca nakon što je vozilo kojim je on upravljao odnela poplava, prenosi danas ANSA.

Vatrogasac je bio član tima koji je na auto-putu između San Severa i Tore Mađorea pomagao motorciklistima zaglavljenim u nevremenu.

Vlasti u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj takođe upozoravaju na poplave narednih dana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje