NATO DA SE PENZIONIŠE ZAJEDNO SA STOLTENBERGOM: Kineski mediji udarili na Alijansu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 09. 2024. u 12:59

TOKOM 75 godina svog postojanja, NATO nije doprineo stvaranju mirnijeg i bezbednijeg poretka, stoga Alijansa treba da se „penzioniše” zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, piše kineski državni list „Global tajms“.

НАТО ДА СЕ ПЕНЗИОНИШЕ ЗАЈЕДНО СА СТОЛТЕНБЕРГОМ: Кинески медији ударили на Алијансу

FOTO: AP/Tanjug

Kako navode autori članka, 75. godišnja istorija NATO je pokazala da ta organizacija nije učinila da Evropa ili svet postaju mirnije i bezbednije mesto, ali je samo postojanje i konstantno širenje Alijanse postalo glavni uzrok bezbednosnih dilema.

Naprotiv, „trajni mir“ je postignut u mestima sa manjim mešanjem NATO, ocenjuju novinari.

- Pozivamo NATO da se što pre 'penzioniše' zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom, zajedno sa zastarelim konceptima mentaliteta hladnog rata, pogrešnom praksom promovisanja vojne sile i željom za 'apsolutnom bezbednošću', kao i opasnim ponašanjem koje uništava Evropu i Azijsko-pacifički region - navodi se u članku.

Kako se ističe, NATO je trebalo da nestane kada je završen Hladni rat. Po rečima novinara, opstanak i razvoj Alijanse uvek su zavisili od stvaranja zabrinutosti povodom bezbednosti i uplitanja u sukobe.

List ocenjuje da Stoltenberg pokušava da predstavi NATO kao zaštitnika regionalne, pa čak i globalne bezbednosti, ali retorika da je „vojna sila preduslov za dijalog“ je samo još jedan način da se kaže da „sila stvara zakon“.

- Upravo je širenje NATO posejalo seme ukrajinske krize, a širenje Alijanse u Azijsko-pacifički region je dovelo do geopolitičkih tenzija i van Evrope - piše list.

Autori članka zaključuju da se na čelu sa Stoltenbergom NATO dodatno uskladio sa strateškim ciljevima SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?