RAT U UKRAJINI: Pogođena baza VSU u Konotopu; Počeo proboj od Staromajorskog, Rusi napreduju kod Ugljedara– prave klješta (MAPA/VIDEO)

Novosti online

22. 09. 2024. u 07:58 >> 01:16

RAT u Ukrajini ušao je u 942. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Погођена база ВСУ у Конотопу; Почео пробој од Старомајорског, Руси напредују код Угљедара– праве кљешта (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Počeo proboj od Staromajorskog, ruske trupe napreduju kod Ugljedara – prave klješta, i u sektorima Pokrovsk i Toreck (MAPA)

Jedan od današnjih udara ruske vojske pogodio je Čigirin u Čerkaskoj oblasti, gde su bili smešteni PVD ​​i parking opreme Oružanih snaga Ukrajine. Zadat je udarac na Šostku u Sumskoj oblasti, na mestu koncentracije Oružanih snaga Ukrajine. U Pavlogradu napad je pogodio teritoriju hemijske fabrike. Kako se navodi, kompanija je učestvovala u razvoju ukrajinskih raketa za MLRS Vilkha-M, Grom-2 OTRK, kao i protivbrodskih raketa Neptun. Iskanderova posada je pogodila položaj HIMARS Oružanih snaga Ukrajine u blizini grada Sumi, uništivši lanser, dva vozila i posade MLRS.

Ilustracija telegram rybar


Selo Čemošnoje, Belgorodski okrug, našlo se pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine. Povređeno je 10 ljudi. Među nastradalima su načelnik Uprave seoskog naselja i 7 boraca samoodbrane. Vatrogasac je poginuo u LNR od detonacije bojeve glave ukrajinske bespilotne letelice, još dvoje zaposlenih su povređeni. 4 rakete ATACAM oborene su iznad Džankoja na Krimu. Preliminarno, nije bilo žrtava i materijalne štete.

Nema promena u sektoru Hersona, međusobno granatiranje.

Na Zaporoškom frontu, Oružane snage Rusije nastavljaju sa širenjem mostobrana severozapadno od Rabotina prema Novodanilovki, koja je udaljena oko 3 km.

Dugo očekivana vest stigla je iz pravca Južnog Donjecka: Oružane snage Rusije kreću od Staromajorskog ka južnoj periferiji Makarovke. Na ovom području ruske snage su digle u vazduh uporište Oružanih snaga Ukrajine ispod mosta do Makarovke.

Ilustracija telegram rybar



Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije nastavljaju borbu za pokrivanje Ugljedara. Na zapadu su ruske jedinice proširile mostobran severno od reke Kašlagač u pravcu Novoukrajinka-Ugljedar. Ukrajinske oružane snage su se povukle iza Berestove Balke. Na istoku ruske oružane snage napreduju ka Bogojavljenju. Prema poslednjim podacima, uspeh ima u oblasti rudnika Južnodonbaska-3. Avijacija snažno radi protiv pozicija Oružanih snaga Ukrajine. Više, duž linije fronta, ruske oružane snage kontrolišu selo Ostroje, šumski pojas na severu, kao i teritoriju Selidovske popravne kolonije (zatvora) br. 82 zapadno od sela i stigle su u pozadinu ukrajinskih oružanih snaga garnizona u Maksimiljanovki. Od linije fronta zapadno od Ostroja do istočne periferije Kurahova ~3 km.

Foto MO Ukrajine



Na Pokrovskom frontu vode se borbe u Suhom Jaru i Lisovki, na prilazima Mirnogradu i Pokrovsku. Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad sva tri rudnika kod Novogrodovke. Na jugu vode se borbe za deponiju rudnika Selidovskaja. Ruske jedinice pokušavaju da je zaobiđu i potisnu Oružane snage Ukrajine na jugozapad, do Cukurina. Oružane snage Rusije snažno granatiraju Oružane snage Ukrajine u Gornjaku. Uskoro će verovatno početi aktivni napad na grad.

U sektoru Torecka, Oružane snage Rusije povećavaju zonu kontrole severno od Družbe. U Torecku su ruske jedinice napredovale ulicom Centralna skoro do centra grada. Severno od Novgoroda ruska vojska, zaobišavši Nelepovku, juriša na Leonidovku. Ima blago napredovanje naših severno od Novoaleksandrovke.


U sektoru Časovog Jara, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole na istočnoj obali kanala Severski Donec-Donbas i nastavljaju napade južno od Ivanovskog i zapadno od Klešćejevke.

Nikakve promene nisu zabeležene sa severskog pravca.

U odseku Krasnolimanski, Oružane snage Rusije su očistile Nevskoje, probivši se do dubine od oko 8 km, a takođe su napale Novoljubovku, koja se nalazi zapadno od Nevskog iza reke Žerebec.

U pravcu Kupjanskog, ruska vojska je značajno proširila mostobran kod Peščana. U oblasti reke Oskol južno od Kupjanska, ruske trupe pokušavaju da napreduju ka putu Borovaja – Kupjansk Uzlovoj – Kupjansk, glavnom pravcu snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine. Jedinice RF se kreću i prema Krugljakovki, gde se na obe obale Oskola račvaju dva puta. Još jedan most preko Oskola u oblasti Kupjansk-Uzlovoj srušen je raketom, što će dodatno otežati logistiku ukrajinskih oružanih snaga.

Na harkovskom frontu vođene su pozicione borbe, nije bilo nikakvih promena.

Na Kurskom pravcu se nastavljaju žestoke borbe. Pored odbijanja napada i sopstvenih napada, Oružane snage Rusije napadaju i pozadinska područja neprijatelja u Sumskoj oblasti.

Pogođena baza VSU u Konotopu

Privremena baza ukrajinske vojske u Konotopu, u Sumskoj oblasti, bila je meta ruske vojske, saopštio je Sputnjiku koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev.

-Napad je izveden na privremenu bazu na periferiji Konotopa, tamo je bilo i malo skladište, kažu da je izveden sa dronovima, istakao je on.

Bajden još nije dao zeleno svetolo Kijevu

Američki predsednik Džozef Bajden još nije doneo odluku o ukidanju ograničenja za udare američkim dalekometnim oružjem duboko na rusku teritoriju. On je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara ispred Bele kuće.

Eksplozije u Ternopolju, grad bez struje

U Ternopolju na zapadu Ukrajine odjeknula je eksplozija, nakon čega je deo grada ostao bez struje, javljaju ukrajinski portal Glavred.

-U Ternopolju je došlo do eksplozije, deo grada je ostao bez struje. Državna služba za vanredne situacije saopštila je da je do problema došlo na transformatoru, piše Glavred na Telegramu.
 

Bitka kod Kurska: Borbe celom dužinom fronta (MAPA)

Na Kurskom pravcu se nastavljaju žestoke borbe. Pored odbijanja napada i sopstvenih napada, Oružane snage Rusije napadaju i pozadinska područja VSU u Sumskoj oblasti. U Šapošnjikovu je udar raketnog sistema Iskander pogodio položaj MLRS HIMARS i skladište municije. Pored toga, energetski i drugi objekti u regionalnom centru su redovno na udaru.

Ilustracija telegram rybar


U okrugu Gluškovski, VSU nastavlja da pokušava da dođe do okružnog centra sa Novog puta i Medvežija. Postoje izveštaji da demineri ukrajinskih oružanih snaga prolaze kroz minska polja kako bi nastavili ofanzivu.

Na internetu se i dalje pojavljuju snimci koji razjašnjavaju razmere napada ukrajinskih oružanih snaga — VSU je u region doveo veliki broj ljudstva i oklopnih vozila, uključujući i one strane proizvodnje. Konkretno, još jedan Leopard 2A6 je uništen jugoistočno od Vesjelog.

U Korenjevskom okrugu ruska avijaciona grupa izvela je udare dronovima na položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine u Olgovki i šumskom području kod Kremjana. U naznačenom rejonu osujećen je i pokušaj kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u zapadnom delu Ljubimovke.

U oblasti Zelenog Šljaha, udarom bespilotne letelice Lancet uništena je samohodna top 2S3 Akacija ukrajinskih formacija. Činjenica da neprijatelj uvodi sve više oklopnih vozila i artiljerije na teritoriju Ruske Federacije ukazuje na veoma ozbiljne namere da se što duže zadrži u okupiranom delu Kurske oblasti.
U okrugu Sudžanski, borbe se nastavljaju u oblastima Darjino i Nikolaevo-Darjino, potpuna kontrola nad kojima će otvoriti put ofanzivi u pravcu Sverdlikova.

Bitka za Ugljedar: Ukrajinski izvori - Ruska vojska opkoljava grad

Ukrajinski resurs Deep State koji radi za GUR počeo je da priprema Ukrajince za veliku „zradu“.

-Poslednjih dana situacija (na području Ugljedara) se značajno pogoršala; Odbijanje rotacije 72. brigade Oružanih snaga Ukrajine primoralo je komandu da uvede pomoćne rezerve Kopnene vojske, koje nisu bile u stanju da se izbore sa jurišom Rusa.

-Kao da to nije bilo dovoljno, odbrana 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine u Prečistovki je prethodno smrvljena zbog neplaniranog povlačenja na „bolje linije“, a ruska vojska obilazi desni bok Ugljedarske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Sada su Rusi u borbenim vozilima pešadije počeli da probijaju borbene formacije iznad Prečistovke u pravcu Bogojavljenja, prekidajući logistiku prema gradu.

ALEKSANDRO-KALINOVSKI PRAVAC: Oslobađanje Nelepovke i proboj do Leonidovke, moguć kotao za Toreck (MAPA)

Nastavlja se ofanziva Oružanih snaga Rusije na okupirani deo DNR, gde su ruske trupe u proteklih deset dana značajno napredovale u granicama Đeržinska (Torecka) i susednih teritorija.

Severno od Druže, ruske trupe očistile su uporište VSU na teritoriji suvog kanala Severski Donec-Donbas i ukopavaju se na dostignutim linijama.

U Đeržinsku se trenutno vode borbe na zapadnoj periferiji rudnika Novaja i na istoimenoj deponiji, čije će zauzimanje otvoriti put za napad na mikrookrug Zabalka sa istoka.

Ilustracija telegram rybar

Osim toga, dolazi do sukoba u zoni gradske bolnice Đeržinsk, kao i zapadno od pekare, gde su Oružane snage Rusije značajno napredovale u pravcu ulice Đeržinskog.

Sinoć je na internetu objavljen snimak eksplozije zgrade, u kojoj su se navodno nalazili ruski borci: diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine ušla je u prostorije i podmetnula eksploziv.

Sam događaj se odigrao nedaleko od bivše administracije Đeržinska, međutim, tačniji podaci o prisustvu ruskih trupa u ovoj oblasti još nisu dobijeni, a sam proboj bez podrške bočnih napada i zauzimanja rudnika Đeržinski, s obzirom na ozbiljnost borbi koje se vode u urbanoj zoni, izgleda rizično.

Istovremeno, zona kontrole Oružanih snaga RF u stvarnosti se razlikuje od one za koju su dostupne informacije: prvo, nisu sve uspešne akcije ruskih trupa obuhvaćene, a drugo, u urbanim bitkama situacija je dinamički se menja zbog prirode bitaka u gradu, u kombinaciji sa stalnim napadima na položaje drugih.

U isto vreme, ruske trupe napadaju Đeržinsk sa juga u mikrookrugu Zabalka. Prema dostupnim informacijama, ruske trupe su, nakon što su se učvrstile na teritoriji škole broj 2, proširile zonu kontrole u ​​pravcu ulice Gajdar, Rimskog-Korsakova i avenije Šahterov.
U isto vreme, ruski jurišni avioni konačno su oslobodili Nelepovku i očistili „džep“ između sela i Đeržinska, napredujući u pravcu Ščerbinovke.

Pored toga, pre neki dan je bio značajan događaj za front. Posle nekoliko neuspešnih kontranapada VSU u pravcu Nelepovke, desant Oružanih snaga Rusije nošen „na ramenima snaga koje se povlače“ pod jakom artiljerijskom vatrom Oružanih snaga Ukrajine napredovao je nekoliko kilometara severno prema Leonidovki, uspešno je napredovao i našao uporište u centru sela u ulici Klimenkova. Tako je probijena odbrana Oružanih snaga Ukrajine, godinama građena na ovim prostorima.

Dalje uspostavljanje kontrole nad naseljem, podložno uspešnom napadu na Ščerbinovku na suprotnoj obali reke Krivoj Torec, omogućiće da garnizon Đeržinsk bude poluokružen sa zapada. S obzirom na istovremenu ofanzivu na istoku od Kirova, u budućnosti bi grad mogao biti opkoljen iz dva pravca istovremeno.

Najnoviji izveštaj MO Rusije: Rusi nastavljaju proboj, VSU izgubio više od 1700 vojnika, desetine oklopnih i drugih vozila

Ruske snage uništile su energetske objekte koji su obezbeđivali rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine i infrastrukture vojnih aerodroma;

Ukrajinske snage izgubile su do 160 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Sever“. Uništeno je borbeno vozilo pešadije, haubica D-20 i dve haubice D-30;

Grupa snaga „Jug“ zauzela je povoljnije položaje. U borbama je poginulo i ranjeno do 560 ukrajinskih vojnika. Ukrajinske snage izgubile su dva oklopna vozila, 20 automobila, artiljerijsko oruđe „arčer“, haubicu FG-70, četiri haubice M777 i haubicu „msta B“. Uništena su dva skladišta oružja;

Grupa „Zapad“ uništila je četiri ukrajinske brigade, protivnik je izgubio do 420 vojnika i pet skladišta municije. Uništena su dva tenka, tri kamioneta, dve haubice D-20, dve haubice D-30, artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i tri oruđa M119, kao i stanica za kontrabaterijsku borbu AN/TPKu-50 i pet skladišta municije;

Borci grupe „Centar“ nastavili su napredovanje u dubinu odbrane protivnika i uništili 10 ukrajinskih brigada, među kojima je i brigada za specijalne namene. Snage grupe odbile su 11 kontranapada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 445 vojnika. Uništena su dva oklopna vozila, dva kamioneta, haubica D-20 i tri haubice D-30, kao i stanica za elektronsko ratovanje „anklav“ i skladište municije;

Snage grupe „Istok“ poboljšale su prednje položaje i odbile tri kontranapada ukrajinske vojske. Ukrajinske snage izgubile su do 145 vojnika, tenk, 12 automobila, haubicu M777 i haubicu FH-70;

Ruske snage grupe „Dnjepar“ uništile su u poslednja 24 sata haubicu „msta B“ i tri automobila, poginulo je i ranjeno više od 60 ukrajinskih vojnika;

Ruski PVO sistemi uništili su tokom prethodnog dana šest raketa „hajmars“, šest avionskih bombi „hamer“ i 106 ukrajinskih bespilotnih letelica.

Izveštaj MO Rusije o situaciji u Kurskoj oblasti: Odbijeno 10 napada VSU

Jedinice grupe „Sever“ odbile su u protekla 24 časa sedam napada protivnika u pravcima naselja Marjevka, Mala Loknja i Boljša Obuhovka. Poginulo je i ranjeno do 20 ukrajinskih vojnika;

Rusi nastavljaju proboj, VSU izgubio više od 1700 vojnika, desetine oklopnih i drugih vozila

Odbijena su tri pokušaja ukrajinskih snaga da se probiju preko granice Rusije u pravcu naselja Novi Put i Medvežje. U borbama je poginulo i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno je oklopno vozilo, inžinjijersko vozilo i dva automobila. Predalo se pet ukrajinskih vojnika;

U protekla 24 časa poginulo je i ranjeno više od 380 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, devet oklopnih vozila, tri artiljerijska vozila, stanica za elektronsko ratovanje, vozilo za deminiranje i 14 automobila;

Ruska avijacija izvela je napad na koncentrisanje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti 20 naselja u Kurskoj oblasti i 13 naselja u Sumskoj oblasti.

 

 

Ruski FPV dronovi zapalili su ukrajinski tenk u oblasti Kursk

U pograničnom regionu Kurske oblasti, borci grupe trupa Sever uništili su tenk Oružanih snaga Ukrajine. Objektivni kontrolni snimak objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Vojni resor Ruske Federacije je napomenuo da su ukrajinci pokušali da se probiju do jednog od naselja. Neprijateljska oprema otkrivena je tokom izviđanja pomoću drona.

- Nakon analize primljenih obaveštajnih podataka, doneta je odluka o pucanju - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Kao rezultat toga, tenk je uništen od dva precizna pogotka FPV dronova.

Oružane snage Rusije pogodile energetske objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa

Ruske oružane snage napale su energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, prenosi ruska TV Zvezda.

Pored toga, ruske trupe su pogodile infrastrukturu vojnih aerodroma kijevskog režima.

Oružane snage Rusije nanele su udare na radionice koje proizvode dronove, kao i na koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u 141 okrugu.

Udari ruskih trupa uništili su radar za otkrivanje i praćenje ciljeva 36D6 na malim visinama, navodi se u saopštenju vojnog resora.

Oružane snage Ukrajine izgubile 380 ljudi

- Oružane snage Ukrajine su izgubile više od 380 ljudi u pravcu Kursk. Ukupno, više od 16 hiljada vojnika Ukrajine je uništeno tokom borbi u regionu Kursk- prenosi Tass.

-Ruska vojska je tokom dana odbila sedam napada ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Marjevke, Male Loknje i Bolšaje Obuhovke. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Ukrajina je izgubila do 20 vojnika - objavila je agencija Tass.

Napredak operacije uništavanja ukrajinskih formacija

Ruska vojska je odbila tri pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da probiju rusku granicu kod Novog puta i Medvežja u Kurskoj oblasti, Ukrajina je izgubila do 40 ljudi, pet se predalo.

Vojna avijacija je napala koncentraciju Oružanih snaga Ukrajine u oblasti 20 naselja u Kurskoj oblasti i 13 naselja u Sumskoj oblasti.

Ruska vojska je tokom dana odbila sedam napada ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Marjevke, Male Loknje i Bolšaje Obuhovke. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Ukrajina je izgubila do 20 vojnika.

Gubici Ukrajine

- Oružane snage Ukrajine dnevno su izgubile više od 380 vojnika i 11 oklopnih vozila u pravcu Kursk. Među uništenim su 2 tenka i 9 borbenih oklopnih vozila, kao i 3 artiljerijska oruđa, stanica za elektronsko ratovanje, inženjersko vozilo za deminiranje i 14 vozila - prenosi Tass.

Ukupno, tokom borbi u Kurskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 16 hiljada vojnika, 126 tenkova i 124 artiljerijska oruđa.

Izjave Alaudinova

- Zarobljenici Oružanih snaga Ukrajine žalili su se na nedostatak normalne hrane i vode i da se mesec dana nisu mogli oprati na liniji fronta, rekao je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave general-major Apti Alaudinov. Oružanih snaga Ruske Federacije, komandant specijalnih snaga Ahmat.

Prema rečima Ahmata, zatvorenici su rekli i da svi „već plaču“ jer na liniji fronta nema ko da ih zameni - preneo je Tass.

Za Rusiju ne postoji alternativa pobedi

- Mišljenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ne treba plašiti izvođenja udara zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije dele mnogi u Evropi i to je za žaljenje - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.

On je dodao da će Stoltenberg uskoro napustiti svoju funkciju i zato sebi dozvoljava neodgovorne izjave.

- On je čovek koji odlazi, uskoro će prestati da radi tamo gde radi. Stoga, zapravo, i dozvoljava sebi takve neodgovorne izjave. Ali, nažalost, mislim da njegov stav dele mnogi u Evropi. Čuli smo mnogo neobuzdanih reči iz Evrope da, kako kažu, ne treba se plašiti ni Rusije ni Putina, nema potrebe shvatati ih ozbiljno - rekao je Peskov.

Prema rečima portparola, Zapad je opsednut borbom protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.

- Oni su opsednuti idejom da se bore sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ova opsesija se kod svakoga manifestuje drugačije, a kod Stoltenberga – na ovakav način - ocenio je Peskov.

Zapadne zemlje kolektivno ratuju sa Rusijom i otvoreno govore da im je cilj strateški i taktički poraz Rusije, dodao je portparol.

- U toku je rat, oni sa nama ratuju. Oni kolektivno ratuju sa nama i pred nama je kolektivni neprijatelj. Oni otvoreno govore da im je cilj da strateški i taktički poraze Rusiju - istakao je Peskov.

- To nas obavezuje da ovaj njihov stav shvatimo veoma ozbiljno, da svoja dejstva gradimo uzimajući u obzir ovu opasnost i nastavimo specijalnu vojnu operaciju kako bismo ostvarili sve svoje ciljeve, izvršili sve postavljene zadatke i pobedili“, naglasio je on i dodao da za Rusiju ne postoje alternative za pobedu.

Međutim, on je naveo da na Zapadu postoje i trezvene glave koje pažljivo analiziraju reči ruskog predsednika Vladimira Putina sa upozorenjima NATO-u u vezi sa njegovim učešćem u ukrajinskom sukobu.

- Na Zapadu još uvek postoje trezvene glave koji sa dužnom pažnjom analiziraju ove reči našeg predsednika i shvataju šta one zaista znače -  zaključio je Peskov.

Stoltenberg je ranije izjavio da Severnoatlantska alijansa neće postati deo sukoba u Ukrajini ako se Kijevu dozvoli da izvodi napade duboko u rusku teritoriju zapadnim oružjem.

Posle toga, Putin je raspravu u NATO-u o tome da li Ukrajini treba dozvoliti da koristi zapadno oružje za udare na Rusiju nazvao zamenom pojmova. On je istakao da je, zapravo, to pitanje mnogo ozbiljnije: u suštini, države NATO-a odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob ili ne.

Veliki poraz VSU u Kursku

Ukrajinske oružane snage izgubile su više od polovine vojne tehnike uključene u napad na Kursku oblast, izjavio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Rusije general-major Apti Alaudinov.

- Oni su realno pretrpeli veoma ozbiljne gubitke zbog činjenice da su zaustavljeni i uništeni. Može se reći da su od sve tehnike koja je bila uključena u ovaj blickrig, izgubili već više od polovine... I, na kraju, ako se pogleda da sam zadatak nije završen, onda se može smatrati da je to bio neuspeh - rekao je Alaudinov za Sputnjik.
 

Britanski ekspert: Ukrajinska vojska ostala bez municije za PVO sisteme „patriot“ i „iris“

Oružane snage Ukrajine praktično nemaju municiju za sisteme PVO „patriot“ i „iris T“, tako da više ne mogu da se suprotstavljaju vazdušnim napadima ruskih trupa, smatra britanski stručnjak Aleksandar Merkuris.

- Duž cele linije fronta primećuju se napadi na taktičke položaje ukrajinske vojske primenom ruskih raketa i bespilotnih letelica. Nema nikakvih naznaka da ukrajinske oružane snage imaju bilo kakvu organizovanu protivvazdušnu odbranu. Pitam se šta se desilo sa svim raketama ‘patriot’ i ‘iris T’? Očigledno ih nema - rekao je Merkuris na svom kanalu na Jutjubu.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku zapadni PVO sistemi isporučeni Oružanim snagama Ukrajine ili praktično ne postoje ili su u ozbiljnom nedostatku.

- Dakle, ili je Ukrajini ponestalo raketa ‘patriot’ i ‘iris T’ i sve rezerve su uništene, ili ih je toliko malo da su sada ukrajinske Oružane snage prinuđene da ih štede kako bi se pripremile za ko zna šta - zaključio je analitičar, prenosi Sputnjik.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Žestok ruski udar


Ruske snage izvele su raketni napad iz sistema „iskander“ na položaje ukrajinskog raketnog sistema „hajmars“ u Sumskoj oblasti. Ukrajinski sistem je uništen, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da su se ukrajinski položaji nalazili u naselju Šapošnjikovo, 10 kilometara jugozapadno od grada Sumi.

U napadu su uništena i dva automobila i posada raketnog sistema.
 

Tragedija u LNR


Jedan vatrogasac je poginuo, a dva su ranjena, tokom gašenja požara u LNR, nakon što se detonirao bojevi deo ukrajinske bespilotne letelice koja je pala u napadu na Novoajdarski okrug, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.
 

Eksplozije u Harkovu i Hmeljnickoj oblasti


U Poltavskoj oblasti oštećen je energetski infrastrukturni objekat, saopštio je šef lokalne regionalne administracije Filip Pronjin.

On je dodao da su brojni potrošači ostali bez struje.

Tokom noći odjekivale su eksplozije u Harkovu i Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, javili su ukrajinski mediji.
 

Su-34 zavodi red u pograničnom delu Kurske oblasti

Avion Su-34 izveo je napad na ljudstvo i koncentrisanje vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, udar je izveden avionskim navođenim bombama.

BONUS VIDEO: Tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!