ŠIROM ČIZME DILUJU BEZ IKAKVE ZADRŠKE: Uprkos rekordnim zaplenama, italijanskim ulicama teku reke droge

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 09. 2024. u 19:41

UHAPŠENA je 61 osoba, zaplenjeno 360 kg droge, vrednost 60 miliona evra, 400 osoba radilo na utvrđivanju puteva droge, u Italiji, Albaniji, Švajcarskoj i Poljskoj.

ШИРОМ ЧИЗМЕ ДИЛУЈУ БЕЗ ИКАКВЕ ЗАДРШКЕ: Упркос рекордним запленама, италијанским улицама теку реке дроге

Foto: Piksabej

To je rezultat poslednje maksiakcije pod rukovdostvom Tužilaštva u Breši i u koordinaciji Komande Finansijske policije za pokrajinu Breša i Centralne službe za istragu organizovanog kriminala, a sa optužnicom zločinačkog udružiavanja usmerenog na međunarodnu trgovinu drogom.  

Kriminalna grupa sa sedištem u Albaniji i sa ograncima u Italiji uvozila je drogu iz Južne Amerike u Evropu koristeći komercijalne transportne puteve i teška vozila. Droga je stizala u Italiju preko Španije i Holandije. Velike količine kokaina jednom unete u "Lepu zemlju" bile su uskladištene pre naknadne distribucije u pet logističko operativnih baza sa sedištem u Breši i drugim opštinama na severu Italije (Vareze, Piza).

Menadžeri depozita su prikupljali gotovinu dobijenu prodajom narkotika koja je isporučena paralelnom italijansko-kineskom udruženju, a koje bi nudilo skrivenu bankarsku uslugu za prenos nelegalnog kapitala u inostranstvo. Ogromna količina novca od trgovine drogom bi se, preko kineskog državljanina koji živi u oblasti Breše, slivala u složeni sistem pranja novca sa ciljem unovčavanja lažnih faktura, suma od približno 375 miliona evra, od preduzetnika koji su bili usaglašeni.

Droga doslovno teče ulicana Italije, prodaje se na otvorenim mestima, usred gradova, na trgovima, uglovima ulica, ispred zgrada, u parkovima, snimaju ih kamere ali ako su i dileri drogirani i ne obrate čak pažnju da su registrovani, ako to uoče sledi nasilje na tv ekipe, na one koji ih snimaju telefonom, ali sve je više stanovnika koji se sklanjau da ne budu svedoci te strašne pošasti u Italiji.

Samo u prva tri meseca u Bergamu je zaplenjena impresivna količina hašiša, 984 kilograma u provinciji Bergamo i to je grad apsolutno na prvom mestu po količini zaplenjene droge, prodaja se odvija čak i putem četa, upisanih je oko 2.000 klijenata, kokain, sintetičke droge, metanfetamin kao i najmoćnija “Blue Punisher” koja je u ogromnoj cirkulaciji. Sledi ga Milano sa 860 kg zaplenjene droge, potom Rim sa 580.

U blizini Milana je pre nekoliko dana zaplenjen kokain vredan na tržištu oko 4 miliona evra u kući jednog Albanca (31 godina), do njega je istraga stigla prateći distribuciju droge i prodaju na malo na trgovima pokrajine Monce i Milana, reč je o trgovcu na veliko, teren koji sada drže Albanci u prodaji narkotika, a već su se pojavili u brojnim ranijim istragama. U istom gradu usred leta, činilo se pust grad, a zaplenjeno je 1.415 hlepčića hašiša u jednom magacinu.

U kontroli na moru, 6 septembra, između Katanije i Raguze prateći čudno kretanje motornog čamca namenjenog za ribolov finansijska policija je zaustavula čamac sa pet članova posade, 4 Italijana i jedan Srbin, i zaplenila drogu. Naime, policija je pratila čamac i posadu kako  sakupljaju plivajuće bale, svaka teška oko 30 kg, upakovane pažljivo da ne bi unutra prodrla voda i osigurane tako da mogu da plutaju, unutra 450 vekni kokaina ukupne težine 540 kg i vrednosti od preko 100 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?