ZAPADNI SAVEZNICI NEMAJU PARA ZA UKRAJINU: Blumberg - Finansijski problemi prete da ugroze pomoć Kijevu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 09. 2024. u 18:28

NEKI zapadni saveznici Kijeva imaju poteškoća da obezbede finansije za naoružavanje Ukrajine u narednoj godini, dok se drugi protive rastućim troškovima ovakve politike, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

ЗАПАДНИ САВЕЗНИЦИ НЕМАЈУ ПАРА ЗА УКРАЈИНУ: Блумберг - Финансијски проблеми прете да угрозе помоћ Кијеву

Foto: Profimedia

Kijev se muči da ubedi sponzore da ispune svoja obećanja, kažu izvori, dok "Blumberg" napominje da Rusija nadmašuje sposobnost Ukrajine da nabavi potrebnu municiju, projektile i drugu vojnu tehniku.

Američka agencija napominje da naoružavanje Ukrajine u narednoj godini u najvećoj meri zavisi od zajma koji pripremaju članice Grupe 7, a koji će biti finansiran iz profita ostvarenih od ulaganja zamrznute ruske imovine.

Međutim, 50 milijardi dolara, koliko je G7 obećala Kijevu, nije dovoljno da podmiri ukrajinske potrebe za još jednu godinu, te će zapadni saveznici morati da pribegnu i drugim metodama finansiranja, kažu izvori.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je rekao prošlog meseca da ukrajinska vlada predviđa rupu u svom budžetu od 19 odsto BDP-a zemlje, odnosno oko 35 milijardi dolara, u narednoj godini.

Od toga će više od polovine pokriti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i EU, dok će preostalih oko 15 milijardi dolara najverovatnije morati da pokriju zajmovi članica G7, kažu izvori.

Navedeni zajam od 50 milijardi dolara se okvirno poklapa sa količinom novca koje su saveznici ulili u naoružavanje Kijeva od januara prošle do juna ove godine, navodi američka agencija.

"Blumberg" dodaje da i pojedini zapadni saveznici imaju sopstvene poteškoće s finansijama.

Vladu nemačkog kancelara Olafa Šolca, koja je u avgustu najavila da neće izdavati novu pomoć Kijevu, pri novom zaduživanju sputavaju ustavna ograničenja, dok je nova vlada Francuske pod pritiskom EU da smanji svoj deficit. U Italiji, "nestabilnu" koaliciju pod vođstvom premijerke Đorđe Meloni mogla bi da ograniče prethodna obećanja o potrošnji.

Britanija je uvek prednjačila u naoružavanju Kijeva, ali u poslednje vreme zaostaje, kaže jedan izvor za "Blumberg".

U međuvremenu, rasprave unutar Evropske unije oko povećane vojne potrošnje će najverovatnije morati da sačekaju ishod izbora u Nemačkoj, kažu izvori.

Moskva je u više navrata upozoravala da naoružavanje Ukrajine neće dovesti do kraja sukoba, već će ga samo produžili. Takođe je optužila zapadne države da slanjem oružja Kijevu postaju strana u sukobu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?