NOVA KINESKA OKLOPNA ZVER JE STIGLA: Kina prikazala novi tenk ZTZ-99B konkurent ruskoj armati i američkom abramsu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 09. 2024. u 16:01

KINA je nedavno otkrila najnoviju nadogradnju svog glavnog borbenog tenka Tip-99, poznatog kao ZTZ-99B, koji sadrži napredni GL-XX APS sistem, koji uključuje 2 bacača APS projektila i 4 APS radara za kontrolu vatre.

НОВА КИНЕСКА ОКЛОПНА ЗВЕР ЈЕ СТИГЛА: Кина приказала нови тенк ЗТЗ-99Б  конкурент руској армати и америчком абрамсу

Foto: Profimedia


Ova objava je podeljena na Iks nalogu @Nickatgreat1220, zajedno sa fotografijom koja prikazuje transport onoga što je opisano kao „najnoviji dodatak arsenalu kineske vojske“. Izvor je istakao sličnost lansera sa novopredstavljenim APS sistemom, nudeći drugu sliku izbliza za poređenje.

ZTZ-99B predstavlja evoluciju originalnog ZTZ-99, koji je razvio Norinco. Poseduje glatku cev od 125 mm koja može da ispaljuje i protivtenkovske vođene rakete i standardne projektile. Poboljšan novom dinamičkom zaštitom [ERA] i sistemom aktivne zaštite [APS] koji uključuje GL-XX sistem sa svoja 2 APS lansera i 4 radarske jedinice za kontrolu vatre, tenk nudi robusnu odbranu od savremenih pretnji. Njegov oklop, mešavina čelika i kompozitnih materijala, pruža značajnu zaštitu.

ZTZ-99B pokreće dizel motor od 1.500 konjskih snaga koji omogućava maksimalnu brzinu od približno 80 km/h na putevima. Napredni sistem za kontrolu vatre, koji sadrži laserski daljinomer i termalnu kameru, obezbeđuje precizno ciljanje u dnevnim i noćnim uslovima. U tenk je smeštena posada od tri osobe: komandir, nišandžija i vozač-inženjer.

ZTZ-99B ima snažan dizel motor, ali njegova značajna težina predstavlja izazove u održavanju i logistici u poređenju sa lakšim tenkovima. To znači da je potrebno više resursa za održavanje i da se bori sa mobilnošću u ekstremnim okruženjima kao što su pustinje ili planinski regioni. U poređenju sa češćim kineskim modelima, kao što je ZTZ-96, ZTZ-99B ima veće troškove održavanja i podrške, što utiče na njegovu operativnu fleksibilnost na duži rok.

Njegov napredni eksplozivni reaktivni oklop [ERA] je dizajniran da se suprotstavi i kumulativnim i kinetičkim projektilima. Ovaj oklop uključuje posebne module koji detoniraju pri udaru, smanjujući efikasnost dolazećih prodornih pretnji. Tenk se takođe može pohvaliti sistemom aktivne zaštite GL-XX [APS], opremljen sa dva lansera za presretanje pretnji kao što su protivtenkovske rakete. Sistem detektuje pretnje i automatski ispaljuje protivrakete kako bi ih neutralisao pre nego što mogu da udare u tenk.

Pored toga, ZTZ-99B je opremljen sofisticiranim radarskim sistemom za kontrolu vatre koji se sastoji od četiri aktivna radara. Oni rade zajedno sa APS-om, obezbeđujući pokrivenost od 360 stepeni i mogućnosti brze obrade podataka za otkrivanje i praćenje dolazećih pretnji. Ova postavka obezbeđuje brz odgovor na višestruke napade, a istovremeno pomaže sistemu kontrole vatre tenka za precizno ciljanje i navođenje oružja u realnom vremenu.
Glavni borbeni tenk ZTZ-99, koji je Norinco razvio 1990-ih, bio je deo napora Kine da modernizuje svoju Narodnooslobodilačku vojsku. Ulazeći u proizvodnju 2001. godine, ovaj tenk je napravljen da zameni starije modele u kineskoj vojsci. Izvanredan i konkurentan, ZTZ-99 je dizajniran da parira savremenim zapadnim i ruskim tenkovima, i može se pohvaliti poboljšanim oklopom, moćnim naoružanjem i naprednom elektronikom.

Foto Iks/@Nickatgreat1220

Trenutno se proizvodnja ZTZ-99 procenjuje na oko 600 do 700 jedinica. Visoka cena i složenost održavanja ograničili su njegovu proizvodnju, posebno u poređenju sa češće proizvedenim kineskim modelima kao što je ZTZ-96. Očekuje se da će buduća proizvodnja ostati fokusirana na nadogradnju postojećih jedinica, a ne na pokretanje značajnih novih serija.

Što se tiče njegove operativne istorije, ZTZ-99 je uglavnom bio prikazan tokom vojnih parada i vežbi Narodnooslobodilačke vojske. Iako nije video stvarne borbe, tenk ostaje strateško sredstvo u kineskim planovima odbrane i odvraćanja. Iako je njegovo međunarodno i borbeno prisustvo minimalno, ZTZ-99 igra ključnu ulogu u jačanju kineskih oklopnih sposobnosti.

ZTZ-99B, u poređenju sa drugim modernim tenkovima kao što su ruski T-14 Armata i američki M1A2 Abrams, nudi solidnu mešavinu napredne aktivne zaštite i moćne vatrene moći. Međutim, postoje nedostaci u određenim oblastima, kao što su nivo elektronike i autonomnih sistema. T-14, na primer, ima naprednu bespilotnu kupolu i viši stepen automatizacije. Dok je naoružanje ZTZ-99B u rangu sa M1A2, Abrams se može pohvaliti boljom pokretljivošću na izazovnom terenu i superiornim integrisanim sistemom komande i kontrole.

Kada je reč o izvozu, ZTZ-99B se suočava sa nekim preprekama zbog visokih troškova i složenih zahteva za održavanje, što ga čini manje privlačnim za zemlje sa manjim budžetima za odbranu. Ipak, Kina je efektivno izvezla pristupačnije varijante poput ZTZ-96, koje su pogodne za međunarodna tržišta.

Na kraju krajeva, ZTZ-99B je prvenstveno dizajniran da zadovolji potrebe kineske vojske, a ne za globalnu distribuciju.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?