PUTIN TRLJA RUKE NAKON IZBORA U AUSTRIJI! Ovako će uticati pobeda krajnje desnice na Evropu

Novosti online

29. 09. 2024. u 19:47

PROJEKCIJE lokalnih medija koje su zasnovane na anketama, sugrerišu da je pro-ruska, anti-imigraciona, krajnje desničarka Slobodarska partija Austrije (FPO) pobedila na izborima sa 29,1 odsto glasova, navode američki mediji. FPO je pozivala ne samo na prekid evropske podrške Ukrajini, već i na ukidanje sankcija Rusiji.

ПУТИН ТРЉА РУКЕ НАКОН ИЗБОРА У АУСТРИЈИ! Овако ће утицати победа крајње деснице на Европу

Foto: Profimedia

Prema izveštajima, krajnje desničarska partija koju su osnovali "bivši nacisti" pobedila na izborima u Austriji u nedelju, što bi moglo da preoblikuje politički pejzaž Evrope i time da se trenutna situacija između Rusije i Zapada promeni, navodi En-Bi-Si Njuz.

Vladajuća konzervativna stranka OVP, ili Austrijska narodna partija, zauzela je drugo mesto, sa 26,2 odsto glasova, dok je na trećem Socijaldemokratska partija Austrije sa 20,4%.

Pobeda FPO-a je znak da se antiimigrantski i antiislamski stav probio na starom kontinentu, što predstavlja zapanjujući preokret za partiju koja je pala sa vlasti 2019. godine nakon skandala vezanog za korupciju.

Partija nije uspela da pridobije apsolutnu većinu na izborima i kako prenosi En-Bi-Si Njuz, trebaće joj pomoć kaokb i se formirala stabilna vlada.

Izgradnja koalicije će biti verovatno teška, usled velikih stranaka koje su prekinule saradnju sa FPO.

Kao i na drugim izborima koji su se održali širom Evrope tokom leta koji su imali neočekivane ishode, Austrija bi mogla da se suoči sa periodom političke neizvesnosti dok se stranke ne saglase oko preuzimanja vlasti.

Čak i ako stranke ne uspe da formira koalicionu vladu, ishod je simbolična pobeda krajnje desnice, piše En-Bi-Si Njuz

Foto Tanjug

FPO predvodi 55-godišnji Herbert Kikl, koga je njegova stranka proglasila za "narodnog kancelara".

Izraz se najviše povezuje sa nacistima jer je ista pozicija data Adlofu Hitleru.

FPO je osnovan 1950-ih od strane bivših članova Hitlerove paravojne grupe SS, iako Kikl i njegove pristalice odbacuju ovo poređenje.

On je zajedno sa drugim liderima krajnje desnice, iskoristio visoku inflaciju i evropsku migracionu krizu, u kojoj su stotine hiljada ljudi pobegle od rata, siromaštva i prirodnih katastrofa na Bliskom istoku, u severnoj Africi i šire, prenose američki mediji.

Kikl je predložio dramatičnu reviziju austrijskog migracionog sistema, uključujući uvođenje "remigracije neželjenih stranaca" — deportacije migranata u zemlju porekla.

Stranka takođe ima jake veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji se smatra glavnim neprijateljem Evropske unije, navode američki mediji.

FPO je pozvao ne samo na prekid evropske podrške Ukrajini, već i na prekid sankcija Rusiji zbog rata.

Foto Tanjug

Ideje i politika stranke nisu nepoznate stanovnicima Austrije koja se poslednjih godina našla blizu kormila austrijske politike.

FPO je bio mlađi partner u koalicionoj vladi sa OVP-om između 2017. i 2019. godine, što je rezultiralo prekidom odnosa usled skandala i sukoba.  

Dok je FPO oduvek bio podređen u koalicijama, sada drži karte i mogao bi da navede druge da joj pomognu u formiranju vlade.

OVP je jedina partija koja je u prošlosti bila otvorena za savezništvo sa krajnjom desnicom, a ostaje da se vidi da li će ovaj put prihvatiti ulogu pomoćnika.

Kancelar i lider OVP-a Karl Nehamer do sada je negirao bilo kakvu koaliciju koja uključuje Kikla, međutim s obzirom da je Kikl sada zadužen za najveću partiju u Austriji, nacija se pridružuje dugačkoj listi zemalja širom Evrope u kojima krajnja desnica sada ima značajnu moć nakon što je ovog leta ostvarila pobede u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

Austrija je vekovima imala ogroman uticaj kao raskrsnica u srcu Evrope i njen neutralni status, koji nije zvanično saveznik NATO-a ni Rusije, je dugo služio kao arena za političare, diplomate i špijune koji pokušavaju da utiču na geopolitičku ravnotežu.

To trenutno stavlja Austriju u veoma nezgodan položaj s obzirom da je ona rodno mesto Adlofa Hitlera sa potencijalnom vladom koja je sve samo ne neutralna. 

(En-Bi-Si Njuz)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

VIDIM GA KAO LIDERA! Velike reči trenera Juventusa o Dušanu Vlahoviću