TEŽAK UDARAC ZA IZRAEL: Rat ulazi u novu fazu - Hezbolah uništio izraelsku „Davidovu praćku“ PVO bateriju? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 09. 2024. u 21:00

LIBANSKA milicijska grupa Hezbolah uništila je raketnu bateriju iz izraelskog sistema protivvazdušne odbrane „Davidovu praćku“ (David's Sling), prema brojnim izveštajima iz lokalnih izvora.

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ИЗРАЕЛ: Рат улази у нову фазу - Хезболах уништио израелску „Давидову праћку“ ПВО батерију? (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube IDF

Napad je usledio nakon višestrukih udara grupe u poslednjih deset meseci na izraelske sisteme protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole sa različitim uspehom.

Davidova praćka čini viši nivo izraelske mreže protivvazdušne odbrane namenjene za presretanje ciljeva kao što su borbeni avioni i balističke rakete, i ima relativno dug domet od preko 200 kilometara i veliku visinu gađanja cilja.

Nasuprot tome, Gvozdena kupola je lakši i jeftiniji komplementarni sistem optimizovana za neutralisanje pretnji nižeg nivoa kao što su dronovi i artiljerijske rakete. Ciljanje sistema Davidove praćke ukazuje na to da Hezbolah namerava da intenzivira napade višeg nivoa na izraelske ciljeve koristeći balističke rakete, pri čemu su se prethodni udari oslanjali na sredstva niže klase, kao što je artiljerija.

Prijavljeno uništenje jedne od baterija dolazi četiri dana nakon što je objavljeno da je sistem prvi put upotrebljen protiv napada Hezbolaha, pošto je balistička raketa prvi put ispaljena na Izrael iz Libana.

Uništavanje sistema Davidova praćka može poslužiti kao važan multiplikator snage za arsenal balističkih projektila Hezbolaha, dok rat koji je u toku između njegovih snaga i Izraela ulazi u novu fazu.

Izraelsko ubistvo lidera Hezbolaha, generalnog sekretara Hasana Nasralaha 27. septembra, gađanje drugih ključnih liderskih ličnosti, detonacija malih bombi u komunikacionim uređajima širom zemlje i pripreme za invaziju punog obima na Južni Liban, garantuju da će Hezbolah početi da koristi sredstva višeg ranga za rakete.

Foto: Profimedia

Uprkos tome što se smatra daleko najsposobnijim sistemom te vrste koji je postavila država orijentisana prema Zapadu, Davidova praćka, kako je primećeno, nije uspela da presretne napad jemenskih balističkih raketa u ranim satima 15. septembra, nakon što je više presretača ispaljeno na dolazeći projektil od kojih je bar neki navodno bio iz Davidove praćke.

Izraelsko povlačenje raketnih sistema Patriot ostavlja Davidovu praćku kao jedino sredstvo sposobno da se brani od napada balističkih raketa kratkog dometa Hezbolaha. Međutim, sadržaj arsenala balističkih projektila libanske grupe ostaje nepoznat, a neki izveštaji ukazuju da bi on mogao da postavi severnokorejske balističke rakete na čvrsto gorivo Hvasong-11 - inače poznate kao sistem KN-02.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NE STIDI SE DA SE ZOVEŠ SRBINOM! Snažna poruka upućena Novaku Đokoviću od legendarne gimnastičarke