KAKO JE IDF LOCIRAO NASRALAHA: Vođa Hezbolaha je načinio grešku koja ga je koštala života

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 09. 2024. u 22:34

POSLEDNjIH sati u javnost izlazi sve više informacija o ubistvu lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha!

КАКО ЈЕ ИДФ ЛОЦИРАО НАСРАЛАХА: Вођа Хезболаха је начинио грешку која га је коштала живота

Foto: EPA

Pojedini mediji se fokusiraju na to kako je lider militanata neutralisan, drugi pišu o bombama koje su korišćene, a treći su u šoku zbog ogromne eksplozije koja je razorila nekoliko zgrada u Bejrutu tokom izraelskih vazdušnih napada. Izraelska vojska je zvanično potvrdila da je godinama prikupljala informacije o Hasanu Nasralahu dok je izraelski novinar Amišaj Stajn, pozivajući se na TV kanal Al Hadat iz Saudijske Arabije, objavio šokantne detalje o tome kako su Izraelci došli do skrovišta lidera Hezbolaha.

- Čoveku koji se susreo sa Nasralahom ruka je bila umrljana supstancom koju je Izrael mogao da otkrije. Tako je potvrđeno da je Nasralah u skloništu - navodi izraelski novinar Amišaj Stajn.

Portparol izraelske vojske, general-potpukovnik Nadav Šošani, podsetimo, rekao je da je operacija pod nazivom "Novi poredak" pokrenuta petak dok se Nasralah sastao sa visokim zvaničnicima Hezbolaha.

- Imali smo obaveštajne podatke u realnom vremenu, priliku, operativnu priliku koja nam je omogućila da izvedemo napad - rekao je Šoašani novinarima.

Izraeski vojni radio je preneo, pozivajući se na šefa eskadrile vazduhoplovstva koja je preuzela operaciju, da su piloti obavešteni o meti neposredno pre poletanja.

- Piloti nisu znali ko je meta u danima kada se planirao napad - rekao je neimenovani oficir IDF i dodao da su dobili informacije nekoliko sati pre nego što su poleteli ka Libanu.

Šošani je odbio da komentariše spekulacije da su u napadu možda korišćene teške bombe američke proizvodnje Mark 84.

Brigadni general Amišaj Levin, komandant vazdušne baze Hadžerim, rekao je novinarima da su desetine projektila pogodile metu u roku od nekoliko sekundi.

Ali Karaki, koji je šef Hezbolahovih snaga na južnom frontu, takođe je ubijen u napadu.

- Prikupljali smo informacije o Nasralahu nekoliko godina. Decenijama smo prikupljali obaveštajne podatke shvatajući da će u jednom trenutku pokušati da započne rat. Imali smo informacije u realnom vremenu i izveli smo napad - precizirao je Šošani.

(Telegraf.rs/Protothema)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska