TAJVAN U PRIPRAVNOSTI: Kina ispaljuje projektile duboko u unutrašnjosti države

Jovana Švedić

30. 09. 2024. u 01:00

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u nedelju da je u stanju pripravnosti nakon što su detektovali u "više talasa“ ispaljivanja projektila duboko u unutrašnjosti Kine, nekoliko dana nakon što je Peking saopštio da je izveo uspešno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete.

ТАЈВАН У ПРИПРАВНОСТИ: Кина испаљује пројектиле дубоко у унутрашњости државе

YouTube

Tajvan pod demokratskim upravljanjem, koji Kina posmatra kao sopstvenu teritoriju, pažljivo prati kineske vojne vežbe s obzirom na redovne aktivnosti Pekinga oko ostrva, ali samo retko objavljuje detalje onoga što vidi da se dešava unutar Kine.

Ministarstvo je saopštilo da je počevši od 6:50 po lokalnom vremenu detektovalo je "više talasa ispaljivanja" kineske raketne snage i vojske u provincijama i regionima Unutrašnje Mongolije, Gansu, Ćingaj i Sinđijang, koji se nalaze najmanje 2.000 km od Tajvana.

Tajvanske snage "kontinuirano prate relevantna dešavanja, a snage protivvazdušne odbrane zadržale su visok nivo budnosti i pojačale svoju pripravnost", dodaje ministarstvo u saopštenju.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odgovaralo na pozive lokalnih medija za komentare van radnog vremena.

Raketne snage nadgledaju kineski konvencionalni i nuklearni raketni arsenal.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u četvrtak podiglo uzbunu zbog ponovnog naleta kineske vojne aktivnosti oko ostrva i vežbi vatrene vatre, optužujući Peking za nestabilnost politike.

Kineska vojska je odgovorila na izjave rekavši da su njene aktivnosti oko Tajvana "legitimne“ i da će se vežbe nastaviti.

Dan ranije, Kina je saopštila da je uspešno izvela retko lansiranje interkontinentalne balističke rakete u Tihi okean.

U avgustu 2022. Kina je ispalila projektile u vode oko Tajvana tokom ratnih igara kako bi izrazila ljutnju zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju.

Tajvan ima moćne radarske stanice na nekim od vrhova svog centralnog planinskog lanca koji mogu da gledaju daleko u Kinu, kako prenosi VOA Ist Ejža.

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska